ΚΟΣΜΟΣ

Ντεμιρτάς: Στόχος μου είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην μονοκρατορία

Ντεμιρτάς: Στόχος μου είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην μονοκρατορία
EPA/SEDAT SUNA

Τον κίνδυνο διολίσθησης στον φασισμό υπογράμμισε ο φυλακισμένος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Ο στόχος μου είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην μονοκρατορία» δήλωσε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος.

Ο Ντεμιρτάς, βουλευτής από το 2007, βρίσκεται, μαζί με άλλα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος, στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη έως και 142 ετών. Κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

«Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το φασισμό να γίνει θεσμός και την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσουν σε ισχύ το προεδρικό σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, που εγκρίθηκε οριακά στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι. Ο Ερντογάν που κυριαρχεί εδώ και 15 χρόνια στην τουρκική πολιτική σκηνή, ελπίζει ότι θα παραμείνει στην προεδρία, με διευρυμένες εξουσίες.

«Θα άρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα εισάγω δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατό και θα δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για την επαναφορά σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα», δήλωσε στο dpa σε μια γραπτή του συνέντευξη που διεξήχθη μέσω δικηγόρων του.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκαθιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα διεξαχθεί ένας επαναληπτικός γύρος στις 8 Ιουλίου.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στον Ντεμιρτάς να περάσει στον δεύτερο γύρο, εντούτοις ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος παρά τα μειονεκτήματα της διεξαγωγής προεκλογικής εκστρατείας μέσα από τη φυλακή.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014, ο Ντεμιρτάς συγκέντρωσε το 9,8% των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ