ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η προσφορά στο προσφυγικό να γίνει κριτήριο για την κατανομή κονδυλίων

Γιούνκερ: Η προσφορά στο προσφυγικό να γίνει κριτήριο για την κατανομή κονδυλίων
REUTERS/Stoyan Nenov

«Εκείνες οι χώρες οι οποίες προσέφεραν πολλά στην κρίση του προσφυγικού - η Ελλάδα, η Ιταλία και ιδιαίτερα η Γερμανία - έχουν κερδίσει την αναγνώριση των άλλων. Η κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ στο μέλλον θα υπόκειται σε νέα κριτήρια. Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό, αλλά αυτή τη σύγκρουση είμαι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσω», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

«Η πρόταση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για το διάστημα 2021-2027 και θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η μετανάστευση θα παίξει κάποιο ρόλο στην κατανομή των κονδυλίων. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε σε χώρα μέλος της μεταξύ 2013 και 2016, θα εισρέουν 2.800 ευρώ. Αυτό δεν θα ισχύει για όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υποδοχής. Για τη Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με το dpa.

«Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ», δήλωσε εν τούτοις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η πρόταση έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς όμως ειδικά η Γερμανία θα είναι εκείνη που θα πάρει τόσα πολλά χρήματα και πώς θα συναινέσουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο», σημειώνει η Deutsche Welle (DW).

«Τον προηγούμενο Φεβρουάριο», γράφει η DW «η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει περικοπές στα ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό, ωστόσο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή. Η ιδέα να επιβραβεύονται οι χώρες, οι οποίες επιβαρύνονται από το προσφυγικό, φαίνεται τελικά να βρήκε ευήκοον ους στις Βρυξέλλες. Για τη Γερμανία το θέμα δεν ήταν να τιμωρήσει τις άλλες χώρες που δεν θέλουν να συνεργαστούν στο προσφυγικό. Η τιμωρία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος όταν θέλει κανείς να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των 27 κρατών-μελών», δήλωσε σχετικά ο Ζάιμπερτ.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2013 και 2017 έφθασαν περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 2021 και 2027 η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο Φρίντγιοφ Σμιτ, βουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε σχετικά με το θέμα στην DW πως «εάν η ΕΕ συμπεριλάβει τους πρόσφυγες στα διαρθρωτικά ταμεία θα ήταν απολύτως λογικό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν απαλλάσσει όλα τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεσμευτικά σχετικά με την κατανομή των προσφύγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ