ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερο πένθος στη Γουατεμάλα: Στους 62 οι νεκροί από την έκρηξη του Φουέγκο

Τριήμερο πένθος στη Γουατεμάλα: Στους 62 οι νεκροί από την έκρηξη του Φουέγκο
REUTERS/Luis Echeverria

Στους 62 ανήλθαν οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. 

Μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη έκρηξη των τελευταίων 40 ετών, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προσπαθούσαν να σκουπίσουν το παχύ στρώμα στάχτης από τους δρόμους και τις ταράτσες. Κλήθηκαν τεχνικοί στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης για να καθορίσουν αν είναι ασφαλές για να επαναλειτουργήσει.

"Το τοπίο στο ηφαίστειο έχει αλλάξει τελείως, τα πάντα καταστράφηκαν ολοσχερώς", είπε ο ηφαιστειολόγος Γκουστάβο Τσίγκνα.

Το Φουέγκο, ένα από τα πολλά ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής, βρίσκεται κοντά στην αποικιακή πόλη Αντίγκουα, που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO και έχει γλιτώσει από πολλές εκρήξεις τους τελευταίους αιώνες.

Capture

REUTERS/Luis Echeverria

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αφότου ξεκίνησε η δραστηριότητα του ηφαιστείου, στέλνοντας τέφρα και καπνό σε ύψος έως και 10 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με στάχτη πολλές γύρω περιοχές.

Ο Νταβίντ δε Λεόν, ο εκπρόσωπος της Conred, είπε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, που είχαν διακοπεί τη νύχτα για λόγους ασφαλείας, ξανάρχισαν με την αυγή. Στις επιχειρήσεις μετέχουν αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα χωριουδάκι που καταστράφηκε ολοσχερώς. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε ένα σεληνιακό τοπίο, με ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και πτώματα ανθρώπων και ζώων, καλυμμένα από λάσπη και στάχτες που ακόμη κάπνιζαν.

Η Εουφέμια Γκαρσία, 48 χρονών, σώθηκε χάρη στον άνδρα της που την ανάγκασε να φύγει από το σπίτι. Τώρα όμως ψάχνει τους τρεις γιους της, τη μητέρα της, τα αδέλφια και τα ανίψια της. "Δεν ήθελα να φύγω, ήθελα να γυρίσω πίσω και δεν έκανα τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου", θρηνεί η γυναίκα.

"Αν γλιτώσουμε τώρα, θα μας σκοτώσει μια άλλη έκρηξη", σχολίασε ο 52χρονος Εφράιν Γκονσάλες που έχει βρει καταφύγιο στο Εσκουιντλάν, κοντά στο Ελ Ροντέο, το χωριό που έχει πληγεί περισσότερο από την καταστροφή.

Ο Εφράιν πρόλαβε και έφυγε με τη γυναίκα του, κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό τους, όταν η λάβα κατάπιε το σπίτι τους. Ο γιος του, 10 ετών και η κόρη του, 4 ετών, αγνοούνται.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας να κατεβαίνει από το ηφαίστειο και να καλύπτει τον δρόμο ενώ κάτοικοι, μαύροι από τις στάχτες, και διασώστες προσπαθούσαν να φύγουν τρέχοντας.

Ο διευθυντής της Conred Σέρχιο Καμπάνιας εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που κατέβαινε με μεγάλη ταχύτητα από το ηφαίστειο.

Η έκρηξη διήρκησε περισσότερες από 16 ώρες αλλά "είναι πιθανή μια νέα ενεργοποίηση", προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή αυτή.

"Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο", είπε η Αούρα Κονκομπάρ, 38 ετών, από το Ελ Ροντέο, που σώθηκε σαν από θαύμα μαζί με δέκα μέλη της οικογένειάς της.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Είπε επίσης ότι οι πρόεδροι του Μεξικού, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και ένας εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον πήραν τηλέφωνο για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να του δηλώσουν ότι είναι πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ