ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: Σιαμαία δίδυμα πέθαναν με 15 λεπτά διαφορά σε ηλικία 21 ετών

Τανζανία: Σιαμαία δίδυμα πέθαναν με 15 λεπτά διαφορά σε ηλικία 21 ετών
@DocFaustine

Η ζωή για τα παιδιά στην Τανζανία δεν είναι εύκολη, ιδίως όταν γεννιούνται «διαφορετικά». Η Maria και η Consolata Mwakikuti όμως κατάφεραν να κάνουν κάτι που λίγοι θα μπορούσαν: έζησαν στο ίδιο σώμα και μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες για 21 ολόκληρα χρόνια, παρ΄ότι εγκαταλείφθηκαν από την οικογένειά τους και οι γιατροί ήταν σίγουροι ότι δεν θα ζούσαν για πολύ.

Στις 2:30 (τοπική ώρα) του Σαββάτου η Maria έφυγε από τη ζωή και 15 λεπτά αργότερα, πέθανε και η Consolata.

Τα κορίτσια ήταν «ενωμένα» στην κοιλιά και μοιράζονταν όργανα όπως το στομάχι και μέρος της αορτής, της κυριότερης αρτηρίας του σώματος. Είχαν ωστόσο, η κάθε μια, δική της καρδιά και κεφάλι.

Αμέσως μετά την γέννησή τους, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως οι δύο αδερφές δεν μπορούσαν να χωριστούν, όπως αναφέρει στο CNNi ο Faith Kundy, γιατρός του νοσοκομείου, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τα δύο κορίτσια.

Τον Δεκέμβριο, η Maria διαγνώστηκε με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα που προκλήθηκε από την παραμόρφωση του θώρακα. Αυτή ήταν και η αιτία θανάτου της, εξηγεί ο γιατρός, σημειώνοντας πως είναι μεγάλο κατόρθωμα που οι δύο κοπέλες έζησαν έως την ηλικία των 21.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υποβλήθηκαν σε πολλές εξετάσεις, όμως τα χέρια των γιατρών ήταν δεμένα. «Στεναχωρήθηκα πολύ. Πέραν από ασθενείς, ήταν φίλες μου, ήταν πολύ αστείες. Στεναχωριέμαι τόσο πολύ που δεν είχαν ελπίδες για να ζήσουν», εξομολογείται.

Τα κορίτσια, έχοντας εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους μετά την γέννησή τους, βρήκαν καταφύγιο σε μια εκκλησία καλογριών, σύμφωνα με την Αδερφή Jane Nugi. «Ήταν πολύ αγαπητές, πολύ ενθουσιώδεις. Ήθελαν να δουλέψουν και να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Την ίδια ώρα υπέφεραν, όμως ήθελαν να ζήσουν. Παρά την κατάστασή τους, είχαν πάθος για ζωή», λέει χαρακτηριστικά η μοναχή.

Για αυτό το λόγο, θέλοντας να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, ξεκίνησαν να σπουδάζουν στο καθολικό πανεπιστήμιο της Ρουάχα και ήθελαν να γίνουν δασκάλες.

Η είδηση του θανάτου τους έφερε μεγάλη θλίψη στη χώρα, καθώς τα κορίτσια ήταν ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά και αποτελούσαν έμπνευση για όσους τις γνώριζαν.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τη θλίψη του μέσω μηνύματός του στο Twitter. «Στεναχωρήθηκα από την είδηση του θανάτου της Maria και την Consolata. Όταν τις επισκέφτηκα στο νοσοκομείο, προσευχόντουσαν για το Έθνος. Το όνειρό τους ήταν να υπηρετήσουν το Έθνος μας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όσους επηρεάστηκαν από τον θάνατό τους. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη», έγραψε ο John Magufuli.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Υγείας της χώρας:

Η ζωή στην Τανζανία για τα άτομα με αναπηρία δεν είναι εύκολη. Τα πρόσωπα αυτά συχνά είναι περιθωριοποιημένα και ζήτουν κάτω από ακραία φτώχεια.

Επίσης, περισσότερα από τα μισά παιδιά, δεν πηγαίνουν καν σχολείο, με το ποσοστό του αναλφαβητισμού να αγγίζει το 46%, σε σύγκριση με παιδιά χωρίς αναπηρία.

Διαβάστε επίσης: «Τώρα θέλει να γίνει γιατρός»: Η ιστορία του Τζίμυ από την Τανζανία και η επέμβαση στην Ελλάδα

Με πληροφορίες από: Tanzanian conjoined twins die at age 21, By Rory Smith and Anna Cardovillis, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ