ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνικά μαχητικά στον ουρανό του Μαυροβουνίου

Ελληνικά μαχητικά στον ουρανό του Μαυροβουνίου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα περιπολούν από σήμερα τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δεδομένου ότι το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει δικά του μαχητικά αεροσκάφη, αποφασίστηκε οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, να συνδράμουν στη «φύλαξη» του εναερίου χώρου του.

Ελληνικά και ιταλικά μαχητικά ανέλαβαν αυτό το ρόλο στο πλαίσιο της σχετικής αποστολής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την πολιτική του οποίου, η Συμμαχία αναλαμβάνει τα προστατεύει τον εναέριο χώρο μελών της που δεν διαθέτουν την απαραίτητη δύναμη.

Το Μαυροβούνιο συμβάλλει στη Συμμαχία παρέχοντας στρατεύματα στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και χρηματικά τις δυνάμεις ασφαλείας της ασιατικής χώρας.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των Συμμάχων, Ελλάδα και Ιταλία θα βοηθήσουν στην προστασία του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου, παραχωρώντας μαχητικά αεροσκάφη για αυτόν τον σκοπό τα οποία πάντως θα παραμένουν στις βάσεις τους από τις οποίες θα απογειώνονται για τις περιπολίες τους.

Η «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι μια μακρόχρονη αποστολή με στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας του εναέριου χώρου της Συμμαχίας και δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια συγκεκριμένη απειλή, ξεκαθαρίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλουν να έχουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση ετοιμότητας σε καθημερινή βάση, ενώ όσες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Συμμαχίας.

Αυτή την εποχή αεροσκάφη από την Ισπανία την Πορτογαλία και τη Γαλλία «υπηρετούν» σε αυτό το πλαίσιο, περιπολώντας τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, ουγγρικά και ιταλικά μαχητικά συμβάλλουν στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβενίας, ενώ Ελλάδα και Ιταλία περιπολούν στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ