ΚΟΣΜΟΣ

Σεντόζα: Το «νησί του θανάτου» όπου θα συναντηθούν Τραμπ και Κιμ

Σεντόζα: Το «νησί του θανάτου» όπου θα συναντηθούν Τραμπ και Κιμ
REUTERS/EDGAR SU

Το νησί Σεντόζα, όπου αναμένεται να συναντηθούν ο Ντοναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν την επόμενη Τρίτη, μπορεί να αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Σιγκαπούρης, κρύβει όμως ένα... σκοτεινό παρελθόν.

Σήμερα το νησί Σεντόζα αποτελεί τουριστικό θέρετρο καθώς οι πανέμορφες παραλίες, τα καζίνο και τα εξαιρετικά γήπεδα γκολφ προσφέρουν όλα όσα μπορεί να θελήσει κανείς κατά την διάρκεια των διακοπών του. Το σημερινό όνομά του, σημαίνει «γαλήνη και ηρεμία», όπως το νησί Σεντόζα δεν λεγόταν πάντα έτσι.

Πριν μερικές δεκαετίες, το όνομά του ήταν Pulau Belakang Mati, δηλαδή «το νησί του πισώπλατου θανάτου». Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούσε στρατόπεδο συγκέντρωσης για αιχμαλώτους πολέμου, ενώ σύμφωνα με τον Guardian εκεί που τώρα δεσπόζει ένα εντυπωσιακό γήπεδο γκολφ, εκτελέστηκαν και πολλοί Κινέζοι, κάποιοι εκ των οποίων άμαχοι, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι εμπλέκονταν σε αντι-ιαπωνικές δραστηριότητες.

Όμως το 1972 η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης αποφάσισε να μετατρέψει το νησί-φυλακή σε τουριστικό προορισμό, κι έτσι προχώρησε και στη μετονομασία του.

Πλέον το... σκοτεινό παρελθόν του νησιού είναι μια μακρινή ανάμνηση, καθώς πλέον στο έδαφός του κυριαρχούν εντυπωσιακές τουριστικές ατραξιόν, που δεν περιορίζονται μόνο στις εξωτικές παραλίες του, και τις πολυτελείς βίλες του, καθώς εκεί βρίσκονται και τα Universal Studios της Σιγκαπούρης, προσελκύοντας τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Το νησί Σεντόζα βρίσκεται μόλις μισό χιλιόμετρο από την νότια ακτή του κυρίως νησιού της Σιγκαπούρης, σε μια τοποθεσία όπου η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι εγγυημένες, γι΄ αυτό και επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την ιστορική Σύνοδο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο Capella, όπου η διαμονή σε απλό δωμάτιο κοστίζει 663 δολάρια Σιγκαπούρης ανά βραδιά, ενώ η τιμή για τη βίλα τριών δωματίων ανέρχεται στα 10.000 δολάρια το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ