ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στο Αιγαίο-Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα στο Αιγαίο-Τι απαντά το ΥΠΕΞ
REUTERS/Murad Sezer

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα η Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000», «δεν έχουν καμία νομική βάση». Η τουρκική πλευρά τονίζει μάλιστα ότι «δεν θα δεχθεί, από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς  με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο».

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως «η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να "παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται από παλιά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, κυρίως το «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων στο Αιγαίο.

Με σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, και αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκτιμησε ότι (ο κ. Παυλόπουλος) «επιχειρεί να συνδέσει βεβιασμένα το δίκτυο Natura 2000 με τα σύνορα και τα εδάφη. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα. Επιπλέον αυτές οι δηλώσεις αποτελούν ένδειξη και ομολογία, ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το “Natura 2000”, για πολιτικές της σκοπιμότητες», ανέφερε ο κ. Ακσόι και πρόσθεσε: «Η Τουρκία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και στο εξής, δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο της Ελλάδας σε σχέση με γεωγραφικούς σχηματισμούς (βραχονησίδες) αμφιλεγόμενου καθεστώτος στο Αιγαίο».

Καταλήγοντας κ. Ακσόι, είπε: «Επαναλαμβάνουμε προς την ΕΕ την προειδοποίησή μας να μην γίνεται όργανο πολιτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδος»...

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Natura 2000" και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ' επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν" τόνισε ο Α. Γεννηματάς. Και πρόσθεσε: "Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσαν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλύπτει πλήρως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ