ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα στην Αυστραλία πέθανε από… κατεψυγμένο καρπό ροδιού

Γυναίκα στην Αυστραλία πέθανε από… κατεψυγμένο καρπό ροδιού
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Μια 64χρονη γυναίκα στην Αυστραλία πέθανε από ηπατίτιδα Α, την οποία φαίνεται πως κόλλησε από καρπούς ροδιού, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Η ηπατίτιδα Α είναι μια ιογενής λοίμωξη του ήπατος και συνήθως εξαπλώνεται όταν οι άνθρωποι τρώνε ή πίνουν κάτι που έχει μολυνθεί από κόπρανα. Η μόλυνση είναι κατά κύριο λόγο ήπια και υποχωρεί μέσα σε λίγες βδομάδες, αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι και σοβαρότερη, ειδικά σε ηλικιωμένους ή σε όσους έχουν κάποια χρόνια ασθένεια στο ήπαρ, σύμφωνα με την κλινική Mayo της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για μία σπάνια και τραγική υπόθεση και εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της γυναίκας» δήλωσε ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Νότιας Αυστραλίας, Paddy Phillips, σε δελτίο ειδήσεων.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Α αναρρώνει ολοκληρωτικά. Ο θάνατος της γυναίκας αυτής είναι ο μόνος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο προϊόν σε εθνικό επίπεδο» συμπλήρωσε ο κ. Phillips.

Ο τραγικός θάνατος της γυναίκας συνέβη δύο μήνες μετά από ανάκληση συγκεκριμένης μάρκας προϊόντων με κατεψυγμένους καρπούς ροδιού. Μία υπενθύμιση δημοσιοποιήθηκε στις 8 του Μάη, κατά την οποία οι πολίτες προειδοποιούνταν πως το συγκεκριμένο προϊόν προκάλεσε μία έξαρση ηπατίτιδας Α στη Νέα Νότια Ουαλία.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφθεί 24 περιστατικά ηπατίτιδας Α, τα οποία έχουν συνδεθεί με το προϊόν της Creative Gourmet:

«Περιμέναμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πετάξει το ανακληθέν προϊόν, αφού σχεδόν αναγκάσαμε τους πάντες να ελέγξουν καλά τις καταψύξεις τους και σε περίπτωση που το εντοπίσουν, να το αφαιρέσουν» δηλώνει ο Paddy Phillips.

Σύμφωνα με τις αρχές και με τον κ. Phillips δεν αναμένονται άλλα τέτοια περιστατικά, αφού η επώαση της ηπατίτιδας πραγματοποιείται μέσα σε 15 με 20 μέρες και το προϊόν ανακλήθηκε πριν μήνες.

Η Creative Gourmet είναι μία εταιρεία με βάση την Αυστραλία, η οποία παράγει κατεψυγμένα φρούτα σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Οι συγκεκριμένοι καρποί ροδιού μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Συμπτώματα ηπατίτιδας Α

  • Τάση για ναυτία
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Κιτρινισμός του δέρματος
  • Σκούρα ούρα
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Όλα τα παραπάνω μπορεί να χρειαστούν από 15 έως και 50 ημέρες για να εμφανιστούν.

Πληροφορίες από CNNi / Australian woman's death linked to hepatitis from pomegranate seeds

ΔΗΜΟΦΙΛΗ