ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν κουράστηκα ακόμη, τον διάδοχό μου θα τον ορίσει ο λαός

Πούτιν: Δεν κουράστηκα ακόμη, τον διάδοχό μου θα τον ορίσει ο λαός
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησε για 16η φορά την Πέμπτη με τους Ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής», οι οποίοι του έθεσαν πλήθος ερωτημάτων που αφορούσαν περισσότερο τη ρωσική κοινωνία και οικονομία και λιγότερο την εξωτερική πολιτική.

Η φετινή «απευθείας γραμμή», διέφερε από τις προηγούμενες ως προς το ότι στο στούντιο δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι πολίτες, ενώ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής συμμετείχαν ενεργά οι κυβερνήτες των περιφερειών και οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε 79 ερωτήσεις, από τις 2,6 εκατομμύρια ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στους σημερινούς κινδύνους αλλά και στα όσα λέγονται για το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να σημάνει το τέλος του σημερινού ανθρώπινου πολιτισμού, είναι κάτι που πρέπει να μας αποτρέπει από ακραίες και εξαιρετικά επικίνδυνες για τον σύγχρονο πολιτισμό μας πράξεις σε διεθνές επίπεδο» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συμπλήρωσε με τη γνωστή ρήση του Αϊνστάιν που είχε πει «Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος, αλλά ο Δ’ Παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα».

Δεν κουράστηκα ακόμη, τον διάδοχό μου θα τον ορίσει ο λαός

Απαντώντας σε ένα ερώτημα το οποίο έγραφε «Βολόντια δεν κουράστηκες ακόμη;», ακούστηκε να λέει ότι «δεν κουράστηκα για την ώρα». Δεν ήταν όμως η μοναδική στιγμή που έδωσε τον τόνο της άμεσης επικοινωνίας.

Όταν ρωτήθηκε τι κάνει για παράδειγμα όταν δεν ξέρει τι να κάνει, είπε ότι ακολουθεί των κανόνα των αυτοκινητιστών που λένε «αν δεν είσαι σίγουρος, μην προσπερνάς» προσθέτοντας ότι «το τίμημα του λάθους είναι πολύ μεγάλο για ανθρώπους που ασχολούνται με το είδος της δικής μου δραστηριότητας».

Ή ακόμη όταν κάποιος τον ρώτησε αν τυχαίνει «να γελάει με τον εαυτό του», εκείνος απάντησε χαριτολογώντας «το κάνω πολλές φορές».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέφυγε να απαντήσει και στο ζήτημα της διαδοχής του μετά το τέλος της θητείας του. Στο ερώτημα αν ετοιμάζει ήδη τον διάδοχο του για το αξίωμα του προέδρου, απάντησε ως εξής: «Πάντα το σκέφτομαι αυτό, διάδοχος με την κλασική έννοια δεν υπάρχει, θα τον ορίσει ο ρωσικός λαός, ο εκλογέας της Ρωσίας. Φυσικά όμως και σκέφτομαι ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στελεχών, υπεύθυνων ανθρώπων, που θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για την Ρωσία».

Αστείο οι επικρίσεις περί συνωμοσίας Ρωσίας με τον Τράμπ

Ο Πούτιν χαρακτήρισε ως καθαρή ανοησία τους ισχυρισμούς ότι τάχα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ερωτηθείς να πει ποιο ήταν το καλύτερο αστείο που άκουσε τελευταία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι πρόσφατα μια γνωστή γερμανική εφημερίδα έχει γράψει ότι δήθεν ο Τραμπ «σπρώχνει την Ευρώπη στην αγκαλιά του Πούτιν».

«Εάν συνδυάσει κανείς αυτό το αστείο με ένα παλαιότερο αστείο, που έλεγε ότι η Ρωσία επηρέασε τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τότε όλα αυτά μαζί ακούγονται πολύ αστεία. Δηλαδή εμείς επηρεάσαμε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εκείνος (ο Τραμπ) μας έκανε δώρο την Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ