ΚΟΣΜΟΣ

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις 17 Δεκεμβρίου

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις 17 Δεκεμβρίου
O Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν REUTERS/Darrin Zammit Lupi MALTA OUT

«Μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, στις 17 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκάλεσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Φάιμαν, ο οποίος έχει τον ρόλο του συντονιστή των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του προσφυγικού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα στην ατζέντα την ενίσχυση αφενός της συνεργασίας με την Τουρκία αφετέρου της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Θα συμμετάσχουν οι ηγέτες Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Ελλάδας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φιλανδίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση -σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο- του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία την περασμένη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιότερης κατανομής προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι δυνατότητες μιας νόμιμης εισόδου προσφύγων στην ΕΕ απευθείας από τις περιοχές κρίσης και από την Τουρκία.

Οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν τον ρόλο-κλειδί της χώρας μας, στην οποία έχουν φτάσει, από τον περασμένο Ιούλιο, πάνω από 700.000 πρόσφυγες από την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ