ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία δημιούργησε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων

Η Αυστραλία δημιούργησε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων
Pixabay

Η Αυστραλία δημιούργησε μια ειδική ομάδα ασφαλείας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και παρεμβάσεων σε εκλογές, εν μέσω ανησυχιών ότι ξένες δυνάμεις αναμειγνύονται σε εσωτερικές υποθέσεις και πριν από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η νεοσυσταθείσα Ειδική Ομάδα Εκλογικής Ακεραιότητας (Electoral Integrity Task Force) θα ταυτοποιεί και θα αντιμετωπίζει κινδύνους για την εκλογική διαδικασία στην Αυστραλία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που, στην εποχή της αύξησης του επιπέδου των παρεμβάσεων και της αναστάτωσης, για την οποία δίνει τη δυνατότητα η πληροφορική, θα πρέπει να γίνει ο κανόνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συναντώνται στον Καναδά, αναμένεται να υιοθετήσουν μέτρα για την προστασία εκλογικών αναμετρήσεων από ξένη παρέμβαση. Οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις μερικών από τις χώρες της ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές τους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία της αυστραλιανής ειδικής ομάδας γίνεται μερικές μόλις εβδομάδες πριν πραγματοποιηθούν πέντε ομοσπονδιακές αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση κοινοβουλευτικών εδρών, και εν μέσω ανησυχιών στην Αυστραλία για κινεζική παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία της.

Οι αναπληρωματικές εκλογές θα αποτελέσουν δοκιμασία για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπουλ πριν από τις εθνικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη του 2019.

Η Αυστραλία αναμένεται να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου νομοθεσία με στόχο την παρεμπόδιση ξένης παρέμβασης. Η Κίνα έχει διαμαρτυρηθεί επισήμως για το γεγονός ότι ο Τέρνμπουλ επικαλέσθηκε την κινεζική επιρροή ως δικαιολογία για τη νέα νομοθεσία.

Η νέα ειδική δύναμη περιλαμβάνει πολλές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα βοηθά την Εκλογική Επιτροπή με τεχνικές συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ