ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση πΓΔΜ: Σημαντικό να υπάρξει ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση

Κυβέρνηση πΓΔΜ: Σημαντικό να υπάρξει ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση
EPA/DIMITAR DILKOFF / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη σημασία επίτευξης μιας ποιοτικής και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας για το ονοματολογικό, μιας λύσης που θα «προστατεύει και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

«Οι εικασίες περιφερειακών ΜΜΕ σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος» τονίζει η ίδια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ είναι ένα «μεγάλο στοίχημα» για το κοινό μέλλον.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» αναφέρει η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

ΜΙΑ: Οι αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ υφίστανται λόγω διαφορετικής ερμηνείας νομικών κειμένων

Το πρακτορείο MIA μετέδιδε σήμερα ότι οι αποστάσεις μεταξύ της χώρας μας και της πΓΔΜ υφίστανται εξαιτίας της διαφορετικής ερμηνείας νομικών κειμένων από τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει το εν λόγω τηλεγράφημα, τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα ισχυρίζονται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση αλλά «η παρατεταμένη αναμονή για το τηλεγράφημα ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα επιτείνει τις ανησυχίες».
«Οι δύο πλευρές έχουν κάποια διαφορά στην προσέγγισή τους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο. Νομίζω ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα ενός μαραθωνίου που έχει διαρκέσει 35 χρόνια. Συνήθως, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο κρίσιμα και καθορίζουν το αποτέλεσμα προς μια θετική ή αρνητική κατεύθυνση» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Αισιοδοξία Τζανακόπουλου

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να «τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας».

Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ