ΚΟΣΜΟΣ

O Πούτιν δηλώνει έτοιμος για συνάντηση με τον Τραμπ

O Πούτιν δηλώνει έτοιμος για συνάντηση με τον Τραμπ
Sputnik/Mikhael Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ειρωνεύθηκε «τις επινοητικές φλυαρίες» των χωρών της G7 και τις κάλεσε σε «μια αληθινή συνεργασία».

«Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επινοητικές φλυαρίες και να στραφούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από μια αληθινή συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Τσινγκτάο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, από την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τελικά την έγκρισή του, αφού την είχε προηγουμένως εγκρίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Τραμπ να γίνει και πάλι δεκτή η Ρωσία στην ομάδα αυτή, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που επέλεξε να φύγει από την G7 και ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε τις χώρες μέλη της στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πάντως πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή της G7.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του «μόλις» ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών.

«Μόλις η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη, θα γίνει αυτή η συνάντηση, εξυπακούεται σε συνδυασμό και με το πρόγραμμά μου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος τους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, πως ο Τραμπ είχε εκφράσει στην τελευταία συνομιλία τους ανησυχία για έναν νέο γύρο ανταγωνισμού των εξοπλισμών:

Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση και το επιβεβαιώνω. Μπορώ να επαναλάβω πως στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μας εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή ενός νέου γύρου ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Συμφωνώ μαζί του. Για να συζητηθεί αυτό λεπτομερώς, είναι απαραίτητο οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες να δουλέψουν σε στενή συνεργασία και φυσικά οι προσωπικές συναντήσεις είναι απαραίτητες.

Η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει το συντομότερο μόλις είναι έτοιμη γι' αυτήν η αμερικανική πλευρά, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Όσο για τον τόπο, δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα το θέμα. Όμως υπάρχουν πολλές χώρες που είναι πρόθυμες να μας βοηθήσουν σ' αυτό. Υπάρχουν ανάμεσά τους μερικές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστρίας... Γενικά πιστεύω πως αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Το σημαντικό είναι αυτές οι συναντήσεις, αν γίνουν, να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο», δήλωσε ακόμη ο Πούτιν.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας τους και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας αυτής.

«Επιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας με την Κίνα. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε με την Κίνα μια δήλωση για περαιτέρω συνεργασία στον πολιτικό τομέα και στη μάχη εναντίον διαφόρων απειλών. Αυτή η επιβεβαίωση της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ