ΚΟΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος του Παλέρμο λέει όχι στον Σαλβίνι και δέχεται το πλοίο με τους 600 μετανάστες

Ο δήμαρχος του Παλέρμο λέει όχι στον Σαλβίνι και δέχεται το πλοίο με τους 600 μετανάστες
Φωτογραφία Αρχείου Karpov/handout via REUTERS

Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, αψηφά την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης και δέχεται να υποδεχθεί το πλοίο που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, είχε ζητήσει να κλείσουν τα λιμάνια της Ιταλίας για το πλοίο, το οποίο δεν έγινε δεκτό και από την κυβέρνηση της Μάλτας, παρά τις ιταλικές απαιτήσεις.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας.

Νωρίτερα, η Βαλέτα είχε αρνηθεί να δεχθεί το πλοίο Aquarius το οποίο περισυνέλλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ