Γυναίκες βουλευτές αποχώρησαν από ορκωμοσία στην αυστριακή Βουλή
Αρκετά δυσάρεστη ήταν η επιστροφή και ορκωμοσία στην αυστριακή Βουλή, του βετεράνου πρώην βουλευτή των Πράσινων και αρχηγού του νέου κοινοβουλευτικού κόμματος που φέρει το όνομα του, Πέτερ Πιλτς, καθώς, σχεδόν στο σύνολό τους οι γυναίκες-βουλευτές αποχώρησαν κατά την ορκωμοσία του.
Επρόκειτο για σιωπηρή ένδειξη διαμαρτυρίας εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως να έχουν προκύψει τα παραμικρά αποδεικτικά στοιχεία, γεγονός που οδήγησε πρόσφατα τις εισαγγελικές Αρχές να κλείσουν τον φάκελο της υπόθεσης.
Ο πρώην, επί 31 χρόνια, βουλευτής και συνιδρυτής του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, έπειτα από κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, είχε παραιτηθεί αρχές του περασμένου Νοεμβρίου από το βουλευτικό αξίωμα και από την αρχηγία του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος και το οποίο στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή.
Ο 64χρονος Πέτερ Πιλτς υπήρξε συνιδρυτής των Πράσινων και βουλευτής τους από την πρώτη είσοδό τους στην αυστριακή Βουλή το 1986 έως τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας διατελέσει και αρχηγός του κόμματος στο διάστημα 1992-1994 όταν ακόμη ονομαζόταν «Πράσινη Εναλλακτική», ενώ ήδη από τις αρχές της 31χρονης θητείας του στη Βουλή έγινε γνωστός για τις πολλαπλές αποκαλύψεις από μέρους του, πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στη χώρα.
Η επιστροφή στην ενεργό πολιτική είχε υποστηριχθεί ομόφωνα ήδη στα μέσα Ιανουαρίου σε ημερίδα του κόμματος του στη Βιέννη, όπως ομόφωνα επικροτήθηκε τότε η εκ νέου ανάληψη του βουλευτικού του αξιώματος, το οποίο ο ίδιος είχε αποποιηθεί μετά από τις εκλογές, εξαιτίας των κατηγοριών εναντίον του.
Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του στις 4 Νοεμβρίου, ο ίδιος, αρνούμενος τις κατηγορίες, είχε τονίσει, πως ωστόσο τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν, καθώς οι αυστηροί κανόνες που έθετε στην πάνω από 30 χρόνια κοινοβουλευτική θητεία του, ισχύουν και για τον ίδιο.
Ταυτόχρονα είχε διαβεβαιώσει πως θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει εκ των έξω το νέο κόμμα που είχε ιδρύσει και φέρει το όνομα του, «Λίστα Πιλτς», και το οποίο, αποσπώντας ποσοστό 4,4% εκπροσωπείται στη νέα αυστριακή Βουλή με οκτώ βουλευτές, στο σύνολο των 183.
Την πρόσφατη λήψη της απόφασης του για την επιστροφή του στην Βουλή και στην ενεργό πολιτική, ο Πέτερ Πιλτς είχε συνδέσει με το γεγονός πως δεν προέκυψε τίποτε επιβαρυντικό εναντίον του στο πλαίσιο των ερευνών της Εισαγγελίας για τις σε βάρος του κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης.
Οι καταθέσεις μαρτύρων είχαν ολοκληρωθεί προ καιρού και οι δύο βασικές μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθούν σε μία ποινική δίωξή του, με τη μία από τις δύο, την συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να σημειώνει πως δεν γνωρίζει αν καν το επεισόδιο μαζί του στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Άλπμπαχ σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανακοινώνοντας στις αρχές Νοεμβρίου την παραίτησή του, ο Πέτερ Πιλτς είχε κατηγορήσει εμμέσως πλην σαφώς τους Αυστριακούς Πράσινους (οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται πλέον στην αυστριακή Βουλή καθώς στις εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4 %), για «εκδίκηση» εναντίον του.
Ο ίδιος ανέφερε τότε, ότι ανάλογες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία και τεκμηρίωσή τους είχαν διατυπωθεί σε βάρος του και στο απώτερο παρελθόν, και αυτό ήταν σε γνώση των Πράσινων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ως βουλευτής των Πρασίνων, το «κορυφαίο» σκάνδαλο που αποκάλυψε το 2007 ο Πιλτς -ο οποίος ήταν κατόπιν και επικεφαλής της πρώτης εξεταστικής επιτροπής της αυστριακής Βουλής για αυτό- υπήρξε εκείνο της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών "Eurofighter" στην Αυστρία από τον τότε πρώτο δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, που βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο 2000-2006.
Ο Πέτερ Πιλτς είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων του κόμματος, ενώ, η ανακοίνωση κατόπιν από μέρους του της υποψηφιότητας της «Λίστας Πιλτς» που συμμετείχε με επιτυχία στις τελευταίες εκλογές, είχε προστεθεί στις αρνητικές εξελίξεις για τους Πράσινους.
Οι Αυστριακοί Πράσινοι, μειώνοντας στις εκλογές της 15-ης Οκτωβρίου μόλις στο 3,8% το ποσοστό τους -σε σχέση με το 12,4 % που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013- έμειναν οριστικά εκτός αυστριακής Βουλής, γεγονός που φέρεται να συντελεί σε μία βαθμιαία αποσύνθεσή τους, όπως έδειξαν και οι τέσσερις περιφερειακές εκλογές σε αντίστοιχα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια από τις αρχές της εφετινής χρονιάς.