ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία και Σλοβακία χαιρετίζουν τη στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό

Ουγγαρία και Σλοβακία χαιρετίζουν τη στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό
Karpov/handout via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, διαβεβαίωσε ότι «στηρίζει πλήρως» την Ιταλία, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του, Πέτερ Πελεγκρίνι, εξέφρασε την ελπίδα η άρνηση της Ρώμης να δεχτεί το πλοίο Aquarius  να αποτελέσει «την αρχή» της ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αισθάνθηκα μια τεράστια ανακούφιση!» δήλωσε ο Όρμπαν όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η αρχική αντίδρασή του αφού η Ιταλία αρνήθηκε να δεχτεί στα λιμάνια της το πλοίο που μετέφερε 629 μετανάστες. «Κουράστηκα να ακούω επί χρόνια ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του αλλά και η Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) «στηρίζουν πλήρως» την ιταλική κυβέρνηση. «Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα ήταν (...) πράγματι η βούληση», εκτίμησε εξάλλου ο Όρμπαν που είπε ότι χάρη στη νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων «αυτή η βούληση επέστρεψε στην Ιταλία».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στη Βουδαπέστη, εξέφρασε την ελπίδα η αντίδραση της Ιταλίας να συνιστά «την αρχή, πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», όπως είπε.

«Πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική που συνίσταται στο να σώζουμε όλους εκείνους που ρίχνονται στο νερό: η ακτοφυλακή ή η αστυνομία τους σώζουν και μεταφέρονται στο έδαφος της ΕΕ. Πρέπει να τους μεταφέρουμε σε hotspots εκτός της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Αρνούμαστε να δεχτούμε μετανάστες στις χώρες μας», είπε εξάλλου ο Πελεγκρίνι, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των χωρών του Βίσεγκραντ. «Αντιθέτως, μπορούμε και θα βοηθήσουμε στην άμυνα των συνόρων, με στρατιώτες και αστυνομικούς, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την άμυνα και να βοηθήσουμε τους μετανάστες επί τόπου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ