ΚΟΣΜΟΣ

Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό

Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό
REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

«Ιστορική» χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, την οποία χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Κόσοβο, η Αυστρία, ενώ το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον  κάνει λόγο για «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών. Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ' αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία. Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντι Ράμα: Δύο προοδευτικοί ηγέτες έγραψαν ιστορία

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν, μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χαιρετίζουν τη συμφωνία Βουλγαρία, Κόσοβο, Σλοβενία, Αυστρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter. Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

O εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΠΓΔΜ, Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ(ALDE) δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει την πόρτα για τη χώρα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υιοθετώντας το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ το χρησιμοποίησε -ήδη ως δεδομένο- απευθύνοντας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα συγχαρητήρια της στην Αθήνα και στα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα - μία επιτυχία για τον διάλογο και την διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό «συμμερίστηκε» ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω του ίδιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει την 30ή Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντηση τους στην αυστριακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ την 25η Απριλίου.

Σε δηλώσεις της, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 13 Φεβρουαρίου, η Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ -που θα είναι μια από τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018- είχε επισημάνει πως «καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ».

Σε εκείνες τις δηλώσεις της, η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει πως το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ εκκρεμεί από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και προκαλεί μια διαμάχη για την οποία, κατά την άποψή της, «οι απ' έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιες συναισθηματικές αντιδράσεις».

Για «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» μιλά το Ινστιτούτο Brookings

Ως «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι βάζει τέλος στην διένεξη για το όνομα της πΓΔΜ, που παρέμενε ανοιχτή για πάνω από 25 χρόνια. Σύμφωνα με την ανάλυση της Αμάντα Σλοτ, η οποία είχε διατελέσει βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, πρέπει να δοθούν εύσημα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το αποτέλεσμα. Όπως εξηγεί, πολλές αμερικανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν στο παρελθόν να στηρίξουν την διαδικασία, αλλά ήταν τελικά αυτή η κυβέρνηση που δουλεύοντας αθόρυβα κατάφερε να συμβάλει στο να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

«Ενώ διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ενεργά αυτή τη προσπάθεια, η κυβέρνηση Τραμπ αξίζει να επαινεθεί για την αθόρυβη εμπλοκή της που βοήθησε στο να καλυφθεί η τελική ευθεία...Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε μια αθόρυβη διπλωματία τους τελευταίους μήνες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γουές Μίτσελ και με την υποστήριξη των πρεσβευτών στην Αθήνα και τα Σκόπια. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στη περιοχή, ο Μίτσελ ορθώς παρατήρησε ότι οι συνθήκες για την επίτευξη συμβιβασμού ήταν καλύτερες από ποτέ», αναφέρει η Αμάντα Σλοτ στο κείμενο της.

Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση αναδεικνύει την πολιτική βούληση αλλά και την διάθεση πραγματισμού που επέδειξαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μάλιστα σημειώνεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού παρουσιάζοντας τον ως έναν περιφερειακό ηγέτη που συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων. «Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αυτοί οι νέοι, προοδευτικοί πρωθυπουργοί βρήκαν κοινό έδαφος και επέδειξαν πολιτικό θάρρος για να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς», σημειώνεται στο κείμενο του Brookings.

Όμως υπενθυμίζεται πως ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι δύσκολος: γίνεται αναφορά στις εσωτερικές αντιδράσεις που έχουν πυροδοτήσει οι εκατέρωθεν συμβιβασμοί που έγιναν από τις δύο πλευρές, ενώ απαριθμούνται και οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ομαλή πορεία για την επικύρωση της. Μάλιστα εκφράζεται η ανησυχία πως η Ρωσία διεξάγει «πόλεμο παραπληροφόρησης» για να ενισχύσει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη λύση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας, σύμφωνα με την Αμάντα Σλοτ:

* Η συμφωνία θα δώσει στην Αθήνα τη διαβεβαίωση ότι θα έχει έναν γείτονα που θα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.

* Επιπλέον, θα ενισχύσει το αίσθημα συμμετοχής των Σκοπίων στη διεθνή κοινότητα και θα αυξήσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα και πΓΔΜ).

* Η ευρωατλαντική ένταξη θα συμβάλει στην εδραίωση της δημοκρατίας στην πΓΔΜ, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ελεύθερη οικονομία και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

* Επίσης, η συμφωνία θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

* Τέλος, η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης επαναφέρει την ελπίδα σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις και πιστοποιεί την αξία που έχει η διαρκής διπλωματική δέσμευση για την επίλυση των θεμάτων.

Ο διεθνής Τύπος

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το άρθρο που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπενθυμίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα», γράφει η France Soir. Η γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει ότι έτσι καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε στο ρεπορτάζ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, που πρόβαλε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομα αυτό θα είναι erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους.

«Tα Σκόπια συμφώνησαν με την Αθήνα την νέα τους ονομασία», γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Προσθέτει, δε, ότι η διαφορά αυτή κράτησε 27 χρόνια και δεν επέτρεψε στα Σκόπια να εισέλθουν σε διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Την επίσημη ανακοίνωση έκαναν οι δυο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο και τα Σκόπια θα αλλάξουν και το Σύνταγμά τους», υπογραμμίζει η Corriere.

Καταλήγει, δε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα ζητούσε εδώ και καιρό την αλλαγή του ονόματος, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση, όπως και επί της πολιτιστικής κληρονομιάς της ομώνυμης περιοχής της βόρειας Ελλάδας, τόπου γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Η βρετανική Independent γράφει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών και επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοιος είναι και ο τίτλος που επέλεξε στον ιστότοπό της, η εφημερίδα Guardian. «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει στο κείμενό της η εφημερίδα.

Το BBC, που συνοδεύει το κείμενό του από δύο φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων, στην πΓΔΜ και την Ελλάδα, γράφει ότι «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από 27 συνομιλιών, και πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια στα μακεδονικά», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.

Η Wall Street Journal τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Washington Post, που αναπαράγει το εξίσου μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα». Σημειώνει και αυτή ότι η νέα ονομασία, για όλες τις χρήσεις, θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η τα Σκόπια θα αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους

Ελλάδα και ΠΓΔΜ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικο δίκτυο ABC ενώ η USA today γράφει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πέτυχαν μια συμφωνία και ξεπέρασαν μια διαμάχη που διαρκούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύει και ο γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονματολογικό. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de)

Για μια «ιστορική συμφωνία» την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κάνει λόγο η γερμανική Deutsche Welle που επισημαίνει ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του "Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία, προσθέτει το Spiegel προωθεί επίσης «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τον χάρτη πορείας που έχουν συμφωνήσει "οι προοδευτικές δυνάμεις" στην πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ