ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Επαίσχυντη» η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το Aquarius

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Επαίσχυντη» η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το Aquarius
REUTERS

Επαίσχυντη χαρακτήρισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι τη στάση που τήρησε η Ιταλία στο θέμα της υποδοχής του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες.

«Είναι επαίσχυντο. Ως Ευρωπαίος αισθάνομαι ντροπή, ντροπή που υπήρχε ένα πλοίο στη Μεσόγειο και για μερικές ημέρες κανείς δεν ήθελε να πάρει αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

«Είναι πολύ σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της χορήγησης ασύλου με συλλογικό τρόπο, προβάλλεται μεγάλη αντίσταση σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», κατέληξε.

Με φόντο το συγκεκριμένο πλοίο ξέσπασε και κόντρα μεταξύ Παρισιού και Ρώμης με τον Γάλλο πρέσβη στην ιταλική πρωτεύουσα να καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να του εκφραστεί η έντονη δυσαρέσκεια της Ιταλίας στις σφοδρές επικρίσεις που εκφράστηκαν από πλευράς της χώρας του για τους ιταλικούς χειρισμούς σχετικά με το πλοίο Aquarius.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την απόφαση της Ρώμης λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες.

Η Ρώμη απάντησε χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την αντίδραση της Γαλλίας.

Την Παρασκευή πάντως είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ