Τουρκία: Έξι πρώην ποδοσφαιριστές κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα
Έξι πρώην ποδοσφαιριστές, που διώκονται με κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 15 ετών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, οι Μπεκίρ Ιρτεγκούν, Ζαφέρ Μπιριόλ, Ομέρ Τζατκίτς, Ουγκούρ Μποράλ, Ερσίν Γκιρελέρ και Ισμαήλ Σενγκίλ μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές από 7,5 μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξης.
Η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ίδιος, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση αυτήν.
Οι πρώην ποδοσφαιριστές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Τουρκίας, διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας που στόχευε το "ποδοσφαιρικό παρακλάδι" της οργάνωσης του Γκιουλέν. Δύο από αυτούς, οι Τζατκίτς και Μπιριόλ, έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει "εντός των επόμενων ημερών".
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις υπηρεσίες τους.
SPONSORED
Τουρισμός: 15 ερωταπαντήσεις για το νέο Χωροταξικό - Μέχρι 100 κλίνες στα επιβαρυμένα νησιά, τι αλλάζει στις παράκτιες περιοχές
14:42
Στάρμερ: «Έχουν άδικο όσοι με αμφισβητούν» - Υπόσχεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία
14:42
Τροχαία: 214 παραβάσεις έδειξαν οι έλεγχοι για τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αττική σε διάστημα 4 ημερών
14:37
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2025: Πόθεν έσχες: Η θεαματική μείωση των καταθέσεων Ανδρουλάκη, το ακίνητο της Μαρέβα στο Λονδίνο και οι μονοκατοικίες του Βελόπουλου
14:34