ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας: Τις επόμενες ημέρες τελικά η συνάντηση Τρία - Λεμέρ

Κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας: Τις επόμενες ημέρες τελικά η συνάντηση Τρία - Λεμέρ
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία REUTERS/Tony Gentile

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 18:30 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, εν μέσω κόντρας μεταξύ των δύο χωρών για τους μετανάστες του πλοίου Aquarius.

Ο Λεμέρ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή. «Η επίσκεψη ακυρώθηκε με αίτημα των Ιταλών και λυπούμαστε γι΄αυτό» δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλά σημαντικά θέματα να συζητήσουμε με τον κ. Τρία ιδιαίτερα με την προοπτική» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τστις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Ελπίζουμε πως η συνάντηση αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Λεμέρ, σε μια σύντομη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

Μετά την ανακοίνωση, οι δύο ΥΠΟΙΚ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αποφάσισαν να συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απαίτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη και άφησε να πλανάται μια ακύρωση της συνάντησης ανάμεσα στον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αν δεν δοθεί επίσημη συγγνώμη, ο πρωθυπουργός Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, αντίθετα τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στην υποδοχή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Σαλβίνι είπε πως η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες» που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία όμως δέχθηκε μόνο 640. Κάλεσε τον Μακρόν να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας» υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς.

«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», είπε ακόμη ο Σαλβίνι.

Σημειώνεται πως ο Μακρόν έκανε λόγο την Τρίτη, για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquarius, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του La République en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε πως η θέση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius, είναι «εμετική».

Μιλανέζι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Γαλλίας

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έγιναν στην Γαλλία για την υπόθεση του πλοίου Aquarius ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, κατά την συνάντησή του με την πρώτη σύμβουλο της γαλλικής πρεσβείας στην Ρώμη.

«Οι κατηγορίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ιταλίας με την Γαλλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρώμης, ζητώντας «να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατό πρωτοβουλίες, για να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση».

Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον κάλεσε στο Παρίσι, για να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις ώρες αυτές καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι, και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών δείχνουν ότι υπάρχει βούληση να μπορέσουν να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ