ΚΟΣΜΟΣ

Κανονικά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις

Κανονικά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις
REUTERS/Amir Cohen

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραδώσουν το πρώτο μαχητικό F-35 στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου αναφορικά με τη συμφωνία.

Η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin θα παρουσιάσει το μαχητικό σε Τούρκους αξιωματούχους σε εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα, όπως σημείωσε εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Defense News, ο εν λόγω εκπρόσωπος τόνισε πως «το πρόγραμμα των F-35 παραδοσιακά διοργανώνει μία εκδήλωση για την αναγνώριση του πρώτου μαχητικού που θα αποκτήσει κάποιος Αμερικανός ή διεθνής πελάτης».

Η εκδήλωση για την περίπτωση της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με το ίδιο αξιωματούχο.

Η ημερομηνία επιβεβαιώνεται και από την τουρκική εφημερίδα Vatan, που δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με την παράδοση του πρώτου μαχητικού.

vatan f35

Την ίδια ώρα, όμως, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει επί νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρύθμιση για την απαγόρευση της πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι στα ύψη, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί την Άγκυρα για την υπόθεση φυλάκισης Αμερικανού πάστορα από την Άγκυρα, αλλά και την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Τουρκία από την άλλη αντιδρά στην άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ