ΚΟΣΜΟΣ

Κόντε: Η Ιταλία δεν μπορεί να σηκώνει μόνη το βάρος του μεταναστευτικού

Κόντε: Η Ιταλία δεν μπορεί να σηκώνει μόνη το βάρος του μεταναστευτικού
REUTERS/Yves Herman

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «χθες βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις που συνδέθηκαν με το όνομά του και δεν προσέβαλε ποτέ την Ιταλία και τον λαό της».

Οι δήλωση αυτή έγινε αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών για το πλοίο Aquarius.

Αφορμή για τη διπλωματική διένεξη στάθηκε η δήλωση του Μακρόν, που έκανε λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα» της Ρώμης, όταν αρνήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες, πυροδοτώντας μια πικρή διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σύνοδο με τον Μακρόν.

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν. Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ιταλία και η Γαλλία συμφώνησαν να συνεργασθούν με πολύ στενό τρόπο, επιζητώντας την συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ένωσης» και ότι «το βάρος του μεταναστευτικού δεν μπορεί να το σηκώσει μόνον η Ιταλία».

«Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμούσε ιδιαίτερα να κάνει σαφές ότι η πρόσκληση συνεχίζει να ισχύει και εγώ την αποδέχομαι. Η αυριανή επίσκεψή μου στο Παρίσι επιβεβαιώνεται», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ντι Μάιο: Περιμένουμε ακόμα συγγνώμη από τον Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να περιμένει μια συγγνώμη από τον Μακρόν για τα επικριτικά σχόλια που έκανε πριν από δύο ημέρες για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ