ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τέμενος-οπλοστάσιο εντόπισαν οι Αρχές

Γαλλία: Τέμενος-οπλοστάσιο εντόπισαν οι Αρχές
Άναυδοι έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί με τα ευρήματα REUTERS/BENOIT TESSIER

Ένα τέμενος διαφορετικό από τα υπόλοιπα εντόπισαν Γάλλοι αστυνομικοί οι οποίοι διέκοψαν τη λειτουργία και μεταξύ άλλων κατέσχεσαν σφαίρες για Καλάσνικοφ, προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους και παιδαγωγικό υλικό του μετώπου Αλ Νούσρα.

Η μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση έγινε σε αίθουσα προσευχής που παρουσιάζεται ως σαλαφιστική στην περιοχή Λανί-συρ-Μαρν, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, «ανακαλύφθηκαν διάφορα υλικά, όπως στοιχεία υποστήριξης υπολογιστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του περιφερειάρχη της Σεν-ε-Μαρν, στην οποία γίνεται αναφορά σε πυρομαχικά διαμετρήματος 7,62, πυρομαχικά για όπλα τύπου Καλάσνικοφ, καθώς και προπαγανδιστικά βίντεο του ISIS.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, γνωστοποίησε ότι στα σπίτια των επικεφαλής του τεμένους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ρεβόλβερ και έγγραφα σχετικά με τον τζιχάντ.

Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχει παιδαγωγικό υλικό με ύμνους για τους μάρτυρες της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα.

Οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στην έκδοση 22 απαγορεύσεων εξόδου από τη χώρα και στη λήψη μέτρων κατ΄οίκον κράτησης εις βάρος εννέα ατόμων.

Την Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής της αστυνομικής επιχείρησης, ο Μοχάμανετ Ραμντάν, πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων του Λανί-συρ-Μαρν, είχε εκφράσει την έκπληξή του για το κλείσιμο τις αίθουσας προσευχής και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως «δεν βρέθηκε τίποτε, δεν υπάρχει τίποτε κρυμμένο».

Η διακοπή λειτουργίας της αίθουσας προσευχής είναι η τρίτη που αποφασίζεται από τις γαλλικές Αρχές από την εφαρμογή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ