ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεύτερο γύρο δασμών προετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ

ΗΠΑ: Δεύτερο γύρο δασμών προετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque

Πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται ήδη για δεύτερο γύρο δασμών σε κινέζικα προϊόντα, οι οποίοι θα ανέρχονται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην διαδικασία εφαρμογής του πρώτου κύματος  δασμών, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν αντίστοιχη αντίδραση από την κυβέρνηση της Κίνας.

Η δεύτερη λίστα προϊόντων καταρτίζεται ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα μια λίστα με προϊόντα αξίας περίπου 50 δισεκ. δολαρίων, τα οποία θέτει στο στόχαστρό της. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην απόφαση του Τραμπ να προχωρήσει με «αρκετά σημαντικούς» δασμούς, όπως δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η λίστα των 100 δισεκ. δολαρίων θα υπόκειται στην ίδια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και ακρόασης όπως και η λίστα με τα προϊόντα των 50 δισεκ. δολαρίων, άρα θα μπορούσαν να χρειαστούν 60 ημέρες ή και περισσότερες για να τεθεί σε ισχύ, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης του Τραμπ σε ό,τι αφορά τους δασμούς.

Στόχος της λίστας είναι να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ επιλέγοντας προϊόντα για τα οποία υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές πηγές για την προμήθειά τους από άλλες χώρες. Το να εξαλειφθεί τελείως ο αντίκτυπος ίσως να μην είναι δυνατόν.

«Δεν τίθεται θέμα ότι για να φθάσεις στα 100 δισεκ. δολάρια θα πλήξεις καταναλωτικά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα», δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που ενημερώθηκε από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρος δήλωσε ότι η λίστα στοχεύει σε προϊόντα, όπου η Κίνα αντιστοιχεί στο 33% ή λιγότερο των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών σε μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο να στραφεί κανείς σε άλλους προμηθευτές.

Ανάλυση του Reuters με βάση τα στοιχεία Απριλίου για τις εισαγωγές από τον κυβερνητικό οργανισμό απογραφής (U.S. Census Bureau) έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 7.600 καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα στα οποία μπορούν να επιβληθούν δασμοί με συνολική αξία 101 δισεκ. δολαρίων, με την Κίνα να αντιστοιχεί στο 40% ή και λιγότερο των αμερικανικών εισαγωγών.

Άλλο πρόσωπο που επίσης γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης του Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι μάλλον δύσκολο να φθάσει τα 100 δισεκ. δολάρια θέτοντας ως όριο την ποσόστωση του 33%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ