ΚΟΣΜΟΣ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μακρινή έκρηξη από την καταστροφή άστρου

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μακρινή έκρηξη από την καταστροφή άστρου
ΑΠΕ

Τα ευρήματα από την ανακάλυψη μιας μακρινής έκρηξης, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή ενός αστεριού από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, δημοσίευσε χθες στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Science» διεθνής ομάδα αστρονόμων υπό τους καθηγητές Σέπο Ματίλα του Πανεπιστημίου του Turku και Μικουέλ Πέρεζ- Τόρες του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας. Μέλος της ομάδας ήταν ο καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου, αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι οι επιστήμονες παρακολούθησαν το γεγονός με τηλεσκόπια, όπως το ραδιοτηλεσκόπιo Very Long Baseline Array (VLBA) και το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, σε ένα ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών που ονομάζεται Arp 299. Τέτοια γεγονότα παλιρροϊκής αναστάτωσης, ή tidal disruption events (TDEs), προκαλούν τον σχηματισμό ενός περιστρεφόμενου δίσκου γύρω από την μαύρη τρύπα και ενός πίδακα (jet) από σωματίδια.


Ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου δήλωσε ότι «η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτή την σημαντική ανακάλυψη είναι μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων». Ο κ. Ευσταθίου πρόσθεσε ότι: «Οι προσομοιώσεις μας για την εκπομπή των γαλαξιών αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμες για την ερμηνεία των υπέρυθρων παρατηρήσεων του γεγονότος TDE στο Arp 299».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ