ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Προειδοποίηση της κυβέρνησης για τα έκτροπα στις διαδηλώσεις

πΓΔΜ: Προειδοποίηση της κυβέρνησης για τα έκτροπα στις διαδηλώσεις
REUTERS/Ognen Teofilovski

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει έκτροπα και βίαιες διαδηλώσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, με το υπουργείο Εσωτερικών να προειδοποιεί σήμερα ότι θα τηρήσει σκληρή στάση.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα μετά από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα Σκόπια και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή. Όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, η κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία» αλλά δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας ούτε τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ειρήνης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο απηύθυνε έκκληση για έκφραση της δημόσιας άποψης με δημοκρατικό τρόπο.

Οργή και επεισόδια την Κυριακή

Η συμφωνία έχει προκαλέσει την οργή μερίδας πολιτών στη γειτονική χώρα, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι η σκοπιανή πλευρά έδωσε πάρα πολλά στην Αιήνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια. Μάλιστα, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν μία ομάδα ατόμων άρχισε να πετά πέτρες και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών για να απωθήσει τους ταραξίες, που επιχειρούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Συνελήφθη ένα άτομο

Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στα Σκόπια, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από της Κυριακής, καθώς θα λάβουν μέρος ομογενείς οι οποίοι αντιτίθενται σφόδρα στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ