ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η γυναίκα που θέλει να «εκθρονίσει» τον Ερντογάν

CNNi: Η γυναίκα που θέλει να «εκθρονίσει» τον Ερντογάν
REUTERS/Huseyin Aldemir

Η τουρκική παράδοση λέει πως ένας τσακωμός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας τελειώνει όταν η εκπρόσωπος του «ασθενούς φύλου» πετάξει στο έδαφος τη μαντίλα της… Έτσι, η Μεράλ Ακσενέρ, η 61χρονη που θέλει να «εκθρονίσει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει τα χρωματιστά αυτά κομμάτια υφάσματος από τους υποστηρικτές της για να φέρει μια «επανάσταση» και να βάλει «τέλος» στην επιθετική τουρκική πολιτική ζωή.

Σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές και να εκδιώξει τον Ερντογάν από την πολιτική ζωή του τόπου, τότε έχει υποσχεθεί πως θα δημιουργήσει έκθεση με τις μαντήλες στο πρώην προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία κυβερνάται από έναν πολύ σκληρό άνδρα εδώ και πολύ καιρό» είπε η ίδια στο CNNi, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας της στα Άδανα.

Ορισμένοι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την Ακσενέρ τη «Σιδηρά Κυρία» της Τουρκίας. Άλλοι την συγκρίνουν με την Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν. Στην Τουρκία, όμως, την αποκαλούν Ασένα, όπως τη μυθική λύκαινα που καθοδηγούσε τουρκικές φυλές μακριά από τον κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, η ίδια προτιμά άλλα ονόματα: «Ορισμένοι με φωνάζουν “αδελφή” αλλά υπάρχουν και πολλοί νέοι που με φωνάζουν “Μητέρα Μεράλ”, και μου αρέσει να είμαι μητέρα».

Η Ακσενέρ είναι η μόνη γυναίκα υποψήφιος στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Αρκετοί από τους ψηφοφόρους της, όμως, δεν την επιλέγουν μόνο λόγω του φύλου της. Tα συντηρητικά και εθνικιστικά της διαπιστευτήρια αποτελούν «δέλεαρ» για τους υποστηρικτές του Ερντογάν, με το CNNi να υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείεται να προσελκύσει ψηφοφόρους από την εκλογική του βάση -κι ας εμφανίζεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντσέ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και έχει συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Παρόλα αυτά, δύσκολα μπορεί να… διχάσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, με τον τρόπο που μπορεί να το πράξει η Ακσενέρ.

Μεράλ Ακσενέρ: Η «Σιδηρά Κυρία» της Τουρκίας που «απειλεί» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η άνοδος της «λύκαινας»

Η Ακσενέρ και η «επανάσταση» που οραματίζεται έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Τούρκων ψηφοφόρων, με αρκετούς να δίνουν το «παρών» στις προεκλογικές ομιλίες της.

Μάλιστα, οι γυναίκες στα Άδανα έδιναν με μεγάλη χαρά τις μαντήλες τους στην υποψήφια

Η Esra Demirkol, υποστηρίκτρια της πολιτικού, περίμενε δύο ώρες για να βγάλει φωτογραφία μαζί της και πήδηξε στη σκηνή για να την αγκαλιάσει.

«Για το μέλλον, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας για πολλούς λόγους θα ψηφίσω τη Μεράλ Ακσενέρ. Ένα γυναικείο άγγιγμα βελτιώνει τα πάντα… Θέλω να ηγηθεί της χώρας μια γυναίκα» είπε η Demirkol, όταν κατέβηκε από τη σκηνή.

Το κόμμα της Ακσενέρ «Iyi» (σ.σ. Το Καλό Κόμμα) εμφανίστηκε πρόσφατα στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά η ίδια η υποψήφια θεωρείται βετεράνος… Μάλιστα, έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εσωτερικών για οκτώ μήνες το 1996-1997.

Εκείνη την εποχή, η Τουρκία δεχόταν σφοδρή κριτική για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ακσενέρ δηλώνει κατηγορηματικά πως η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε καταπατήσει τα δικαιώματα κανενός όταν ήταν εκείνη υπουργός.

«Εκείνη την εποχή υπήρχε μια ομάδα για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλεγε ότι εξέδιδε λίστες με αγνοούμενους ανθρώπους. Τους έστειλα ένα έγγραφο λέγοντάς τους: “Αφήστε μας να ψάξουμε μαζί σας αγνοούμενούς σας”. Και δεν δημοσίευσαν τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εσωτερικών» ισχυρίστηκε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η Ακσενέρ είδε την αξιοπιστία της να αυξάνεται όταν αντιτάχθηκε στον στρατό, που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση το 1997.

Η «λύκαινα» αποχώρησε πέρσι από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, μετά από πολλά χρόνια… Για εκείνη, το ποτήρι «ξεχείλισε» μετά από την απόφαση του κόμματος να στηρίξει τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Ελέγχους»

Η Ακσενέρ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, έχει υποσχεθεί να αντιστρέψει τις συνταγματικές αλλαγές που έφερε το δημοψήφισμα του Ερντογάν το 2017.

Τόσο η εσωτερική όσο και η διεθνής πολιτική σκηνή κατηγόρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για προσπάθεια υφαρπαγής ακόμη μεγαλύτερων εξουσιών.

Κατά πολλούς, το δημοψήφισμα ήταν άδικο, καθώς η κυβέρνηση του Ερντογάν είχε φυλακίσει αντιφρονούντες και είχε συντρίψει την ελευθερία του Τύπου μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Οι εκλογές στις οποίες πηγαίνουμε είναι αυτό που θέλει ο Ερντογάν. Δεν είναι ένα προεδρικό σύστημα όπως αυτά στις δυτικές δημοκρατίες. Δεν έχουμε ελέγχους και ισορροπίες».

Με τον Ιντσέ να εμφανίζεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο είναι ότι η Ακσενέρ δεν θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ερντογάν -εάν φυσικά, πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος.

Έχει ήδη, όμως, βάλει την προσωπική της… πινελιά στη φετινή αναμέτρηση. Σε όλες τις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργάζονταν και κατέβαιναν στις εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο. Αυτή τη φορά, όμως, η Ακσενέρ αρνήθηκε να δεχτεί αυτή την τακτική και ανακοίνωσε ότι θα είναι και η ίδια υποψήφια για την προεδρία. Λίγο καιρό αργότερα, στο δρόμο που χάραξε η «λύκαινα» ακολούθησαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι Τούρκοι ψηφοφόροι έχουν περισσότερες επιλογές…

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η Ασκενέρ έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν όποιον υποψήφιο καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο με τον Ερντογάν.

Ο 76χρονος Mustafa Koseler, εδώ και χρόνια υποστηρικτής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, δήλωσε πως σε αυτές της εκλογές θα ψηφίσει Ακσενέρ. Όπως λέει ο ίδιος, φοβάται ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε μια «δικτατορία όπως αυτή του Μπασάρ αλ Άσαντ» ή του Μουαμάρ Καντάφι. Ελπίδα του είναι ότι η Ακσενέρ θα καταφέρει να διασώσει τη δημοκρατία στη χώρα του και να αποτρέψει μια αλλαγή του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Όπως είπε ο 76χρονος στο CNNi, δεν θέλει η τύχη της χώρας του να κρέμεται από έναν και μόνο άνθρωπο. «Θέλουμε η δημοκρατία μας και το κοινοβούλιό μας να λειτουργούν όπως σήμερα. Θέλουμε τα μέλη του κοινοβουλίου μας να έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους. Και με το νέο αυτό σύστημα, δεν θα έχουν» είπε ο ίδιος…

Έτσι, η Ακσενέρ υπόσχεται στους ψηφοφόρους ότι με την εκλογή της θα ανατείλει μια νέα εποχή για τη χώρα…

Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από το λογότυπο του κόμματός της -έναν χρυσό ήλιο, που «υπόσχεται» την αισιοδοξία μιας νέας αρχής.

Όταν η Guler Yasa, επίσης από τα Άδανα, ρωτήθηκε γιατί στηρίζει την Ασκενέρ εκείνη απάντησε: «Επειδή γυρίζει το πρόσωπό της προς τον ήλιο. Θα κάνει έναν νέο ήλιο να ανατείλει πάνω από τη χώρα μας» είπε η Yasa.

'Mother Meral': The woman trying to drive Turkey's Erdogan from office

ΔΗΜΟΦΙΛΗ