ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα

πΓΔΜ: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΕλλάδαΟ δρόμος για τη συζήτηση άνοιξε μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας στο νομοσχέδιο. 

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» και επ' αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε το αθηναϊκό πρακτορείο, οι πολιτικοί αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ