ΚΟΣΜΟΣ

Στις σχολές οδηγών οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Στις σχολές οδηγών οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία
REUTERS/Ahmed Jadallah

Στις 24 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή το βασιλικό διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν και να δίνουν εξετάσεις μετά την ηλικία των 18 ετών.

Σε πέντε μεγάλες πόλεις έχουν ιδρυθεί σχολές οδηγών για γυναίκες, ενώ όσες γυναίκες διαθέτουν ήδη δίπλωμα οδήγησης από το εξωτερικό, θα μπορέσουν να το ανταλλάξουν με σαουδαραβικό.

Το βασίλειο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την επικείμενη άρση της απαγόρευσης που υπήρχε στο πλαίσιο του Ουαχαμπισμού (ενός υπερσυντηρητικού κλάδου του Ισλαμισμού), ο οποίος επικρατεί στην χώρα.

Ο πρίγκιπας ανακοίνωσε πέρυσι, ως μέρος μίας απόπειρας μεταρρύθμισης και επέκτασης της οικονομίας της χώρας, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβανόταν και η άρση της απαγόρευσης οδήγησης καθώς και ελάφρυνση των περιορισμών των γυναικών σε πεδία της εκπαίδευσης, της πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και της δυνατότητάς τους να κυκλοφορούν χωρίς άδεια από τους άντρες κηδεμόνες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ