ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα

Τρίτη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα
Φωτογραφία αρχείου EPA/KCNA

Τον Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχτηκε στην Κίνα ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, χαιρετίζοντας το «θετικό» αποτέλεσμα της ιστορικής συνόδου κορυφής που είχε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνάντησή του με τον Κιμ, που επισκέπτεται για τρίτη φορά φέτος την Κίνα, και μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος Σι είπε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κορεατική χερσόνησο.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως είναι πολύ ευτυχής για το «θετικό» αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Τραμπ και τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε για την αποπυρηνικοποίηση και την εγκαθίδρυση ενός διαρκούς μηχανισμού ειρήνης, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, η αποφασιστική θέση του κόμματος και της κυβέρνησης της Κίνας να είναι αφιερωμένη στην εδραίωση και την ανάπτυξη των σινο-βορειοκορεατικών σχέσεων δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ της χώρας.

«Η φιλία του κινεζικού λαού για τον λαό της Βόρειας Κορέας δεν θα αλλάξει, και η υποστήριξη της Κίνας για τη σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Ο Κιμ είπε στον Σι πως ελπίζει να εργαστεί με την Κίνα και άλλα μέρη για την ώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αν και δεν είχε χαρακτήρα επίσημης κρατικής επίσκεψης, η Κίνα επεφύλαξε για τον Κιμ τα περισσότερα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας επίσκεψης, περιλαμβανομένης μιας τελετής υποδοχής με τιμητική φρουρά στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σι χαιρέτησε τον Κιμ με θέρμη, όπως έδειξαν πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. Οι δύο άνδρες συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.

Ο Σι είπε πως χαίρεται για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις της ίδιας της Κίνας και οι διαδικασίες ανοίγματός της σημαίνουν πως τα μάτια του κινεζικού λαού ήταν ανοικτά στον κόσμο.

Ο Τραμπ συμφώνησε να εργαστεί με τον Κιμ προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου, δεσμεύθηκε να παράσχει στον Βορρά εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύθηκε να σταματήσει τα «παιχνίδια πολέμου» (σ.σ. στρατιωτικές ασκήσεις) με τη Νότια Κορέα, τα οποία η Βόρεια Κορέα και η Κίνα θεωρούν πρόκληση.

Η Νότια Κορέα και το Πεντάγωνο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία Freedom Guardian που προγραμματίζονταν για τον Αύγουστο.

Το ταξίδι του Κιμ στην Κίνα για να συζητήσει τη συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ αναμενόταν ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους. Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας αλλά έχει οργιστεί από τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Νότια Κορέα και η Κίνα μοιράζονται τον στρατηγικό στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

«Η κυβέρνησή μας ελπίζει πως η Κίνα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νο Κιού-ντεόκ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε πως η επίσκεψη του Προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν θα συμβάλει σε αυτό», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ