ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή «ρότας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό

Αλλαγή «ρότας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό
EPA/VASSIL DONEV

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται στα «σκαριά», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Αφρική ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας των «28», που διέρρευσε σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο και φαίνεται ότι επιδιώκει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης», προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου πριν φτάσουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν για διήμερη Σύνοδο στις 28 Ιουνίου.

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κάθε μήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε και στο «μενού» της συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως θα πιέσουν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασαν δε, την πεποίθηση ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη πρέπει να μειωθούν.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους εργαζόμενους.

Πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε πως η Ευρώπη είναι «σε αποσύνθεση».

«Βλέπουμε κράτη-μέλη που εμφανίζουν σημάδια εσωστρέφειας, προσπαθώντας να βρουν εθνικές λύσεις για προβλήματα που απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που παράλληλα κάλεσε την Ευρώπη να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο για τη μετανάστευση.

Οι γερμανικές πιέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ δέχεται σφοδρές εσωτερικές πιέσεις από τον «σκληρό» υπουργό Εσωτερικών της, Χορστ Ζεεχόφερ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χτες, η κ. Μέρκελ δεσμεύτηκε να βρει ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Γερμανία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ζεεχόφερ θέλει να «μπλοκάρει» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, εάν δεν υπάρξει πρόοδος επί του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, απειλεί να κινηθεί μονομερώς σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, όμως, παραμένει ασαφές ακριβώς πώς θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά αυτά κέντρα ή σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν.

Η συμφωνία Ε.Ε. και Άγκυρας για το προσφυγικό έχει μειώσει δραστικά τον ρυθμό άφιξης μεταναστών από το Αιγαίο αλλά η Ένωση δυσκολεύεται ακόμη να συνεργαστεί με τις αφρικανικές κυβερνήσεις -ιδιαίτερα τη Λιβύη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, όμως, είχε καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με την πολιτοφυλακή της Λιβύης, με αποτέλεσμα να ανασυσταθεί το λιμενικό της χώρας. Παρότι η συμφωνία αυτή έφερε αποτελέσματα, επικριτές της αναφέρουν ότι η μείωση των προσφυγικών ροών συνοδεύτηκε από αύξηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το προσχέδιο προβλέπει τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ζητείται στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βοηθήσουν την Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την «ανταρσία» που έχει ξεσπάσει μέσα στην κυβέρνησή της.

Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, η Ε.Ε. ζητά ήδη από τους ηγέτες να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν. Μάλιστα, τονίζεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου βρίσκεται «σε κίνδυνο» λόγω της μετακίνησης των μεταναστών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ