ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Το πρωί της Τετάρτης επικυρώνεται η συμφωνία με την Ελλάδα

Σκόπια: Το πρωί της Τετάρτης επικυρώνεται η συμφωνία με την Ελλάδα
REUTERS/Ognen Teofilovski

Την Τετάρτη, στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται στα Σκόπια, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ για να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Σε σύνολο 109 ψηφισάντων βουλευτών, 69 τάχθηκαν υπέρ και 40 κατά.

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού», έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς».

Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως «αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας».

«Είναι σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη βουλή με διαδικασία εξπρές, γιατί η Ελλάδα θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και η Βορειοατλαντική συμμαχία θα μας στείλει πρόκληση για να γίνουμε μέλη. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου και η ημερομηνία αυτή είναι σημαντική για εμάς. Προτείνω το νομοσχέδιο αυτό να περάσει το συντομότερο δυνατό» είπε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας αυτής, βουλευτές φώναζαν «προδότες» από τις θέσεις τους. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη συνεδρίαση, κάτι το οποίο έκαναν και οι βουλευτές των υπόλοιπων αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ibna, ο νομοθέτης του VMRO-DPMNE Dragan Danev είπε πως πρόκειται για «γενοκτονία του έθνους».

Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την Τετάρτη καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του, μπροστά στο κοινοβούλιο, την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ