ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Αν χρειαστεί θα βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τον Ιβάνοφ

Ζάεφ: Αν χρειαστεί θα βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τον Ιβάνοφ
EPA/NIKOS ARVANITIDIS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει τελικά για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί πιθανό προεδρικό βέτο στην απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

«Θεωρώ πως ο λαός μας θα λάβει μία σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες του. Εγώ έκανα τη συμφωνία, δεν ήταν εύκολη. Τώρα οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Είμαι σίγουρος πως μία μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει» τη συμφωνία, τόνισε σε συνέντευξή του στο Kanal 5, όπως αναφέρει το MIA.

Όπως τόνισε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αυτό που θα καθορίσει την τύχη της συμφωνίας, καθώς κάθε αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό.

«Το SDSM ήταν κατά του δημοψηφίσματος στο παρελθόν, τώρα το στηρίζουμε. Το VMPO-DPMNE (σ.σ. το αντιπολιτευτικό κόμμα) ήταν πάντα υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να βρει την δύναμη γι’ αυτή τη διαδικασία και Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να μην παρακωλύσει τη συνέχεια της διαδικασίας. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μην ακυρωθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου με ένα βέτο του Προέδρου», τόνισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, απηχώντας έτσι τις ανησυχίες για τη στάση που θα τηρήσει ο Ιβάνοφ.

Ακόμη, ο Ζάεφ υποστήριξε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η χώρε δέχθηκε τη χρήση ονόματος erga omnes. «Ο Νικολά Γκρουέφσκι αποδέχθηκε τη χρήση του ονόματος Άνω ή Βόρεια Μακεδονία το 2012 και το 2013, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχθηκε γιατί προκλήθηκε από την μετονομασία του αεδρομίου».

Ο ίδιος τόνισε πως η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, τόσο στη χώρα του, όσο στην Ελλάδα, δείχνει πως και οι δύο χώρες έχουν κερδίσει και χάσει κάτι από τη συμφωνία.

Αυτή, δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη «Μακεδονία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, καθώς η χώρα θα αναγνωριστεί επιτέλους απ΄ όλο τον κόσμο,ως «μία χώρα όπου ‘’Μακεδόνες’’ μιλούν ‘’μακεδονικά’’», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω σε αυτή τη συμφωνία. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολη, πονάει η ψυχή μας για την συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά στο τέλος της ημέρας είναι γεγονός ότι είμαστε στο βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τον λαό και τη γλώσσα – Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα. Παίρνουμε επιτέλους αυτό που επιδίωκαν οι πρόγονοί μας – μία ανεξάρτητη χώρα που αναγνωρίζεται από όλους».

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην συνταγματική αναθεώρηση, επεσήμανε ότι ήταν «ο μόνος τρόπος για να δεχθεί η Ελλάδα τη συμφωνία, άρα να χτιστεί μία σχέση φιλίας με τη γείτονά μας. Αν δεν λυθεί το ζήτημα (του ονοματολογικού) δεν θα μπούμε ούτε στην Ε.Ε, ούτε στο ΝΑΤΟ. Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν πως έχουμε μία σωστή και έξυπνη λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ