ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Μπρέιβικ για τις συνθήκες κράτησής του

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Μπρέιβικ για τις συνθήκες κράτησής του
NTB Scanpix/Lise Aaserud via REUTERS/File Photo

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων  απέρριψε σήμερα προσφυγή για τις συνθήκες κράτησής του, την οποία είχε υποβάλει ο Νορβηγός νεοναζί κατά συρροή δολοφόνος, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως η προσφυγή του Μπρέιβικ, ο οποίος θεωρεί πως οι συνθήκες κράτησής του είναι «απάνθρωπες», δεν βασίζεται σε κάποια «παραβίαση της ευρωπαϊκής Συνθήκης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απέρριψε ως «προδήλως αβάσιμη».

Το 2011, ο Μπρέιβικ, ο οποίος έχει αλλάξει νομικά το όνομά του σε Φιότολφ Χάνσεν, σκότωσε 77 ανθρώπους πραγματοποιώντας βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Όσλο και ανοίγοντας πυρ με πυροβόλο όπλο στο νησί Ουτόγια. Ήταν η χειρότερη πράξη βίας που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπρέιβικ επεδίωκε να ανατρέψει απόφαση που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2017 νορβηγικό εφετείο, το οποίο αποφάνθηκε πως το γεγονός ότι παραμένει σχεδόν απομονωμένος σ' ένα κελί τριών δωματίων δεν συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ