ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ επέστρεψε τις σορούς 200 Αμερικανών πεσόντων του Κορεατικού Πολέμου

Ο Κιμ επέστρεψε τις σορούς 200 Αμερικανών πεσόντων του Κορεατικού Πολέμου
Φωτογραφία Αρχείου EPA PHOTO AFP/NATIONAL ARCHIVES/LJM/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως η Βόρεια Κορέα επέστρεψε τις σορούς 200 Αμερικανών στρατιωτών, που αγνοούνταν από την περίοδο του Κορεατικού Πολέμου.

Ο επαναπατρισμός τους ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στη σύνοδο κορυφής του πλανητάρχη με τον ηγέτη της Βόρεια Κορέας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του Τραμπ.

«Πήραμε πίσω τους πεσόντες ήρωές μας. Οι σοροί στάλθηκαν πίσω σήμερα, στάλθηκαν ήδη 200», είπε ο πλανητάρχης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μινεσότα, σύμφωνα με το Reuters.

Στρατιωτικές πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός, αλλά ανώνυμες πηγές γνωστοποίησαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων πως η Βόρεια Κορέα θα επέστρεφε «έναν σημαντικό αριθμό» σορών, οι οποίες θα μεταφέρονταν σε βάση στη Χαβάη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ μετά την ιστορική σύνοδο με τον Κιμ, τόνισε πως η επιστροφή των λειψάνων τους θα γινόταν «άμεσα». Υπήρξε αναφορά επί του θέματος και στο κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν μετά τις συνομιλίες.

Σχεδόν 7.700 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι από την περίοδο του Κορεατικού Πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Εξ αυτών, οι 5.300 θεωρείται πως βρίσκονται σε βορειοκορεάτικο έδαφος.

Ο πόλεμος διήρκεσε από το 1950 έως το 1953 και ολοκληρώθηκε με ανακωχή, που όμως δεν επικυρώθηκε από κάποια επίσημη ειρηνευτική συμφωνία.

Από το 1990 έως το 2005, η Βόρεια Κορέα έστειλε στις ΗΠΑ 229 φέρετρα με σορούς Αμερικανών στρατιωτών, ενώ το 2007 επαναπάτρισε ακόμη έξι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ