ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για «8»: Ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής αλλά δέχτηκε πιέσεις από την Ευρώπη

Τσαβούσογλου για «8»: Ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής αλλά δέχτηκε πιέσεις από την Ευρώπη
REUTERS/Jason Lee

Η Ελλάδα «δέχθηκε πιέσεις από τη δυτική Ευρώπη» για να μην επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Άγκυρα. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως πιστεύει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είχε «ειλικρινή πρόθεση να παραδώσεις τους στρατιωτικούς» στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT Haber, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο ζήτημα των «8» είπε ότι η Τουρκία έχει διαφορές με την Ελλάδα, ωστόσο δεν περίμεναν τέτοια απόφαση, «να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες και εχθρούς της Δημοκρατίας».

Στο σημείο αυτό τόνισε: «Ξέρουμε ότι ασκήθηκαν πιέσεις (στην Ελλάδα) από τη δυτική Ευρώπη», χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε χώρες ή πρόσωπα.

«Εμείς ζητήσαμε να μας τους δώσουν αμέσως, μπορούσαν να τους δώσουν. Στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω στην ειλικρίνεια του Τσίπρα σε αυτό το θέμα. Αλλά έπειτα κάποιοι παρενέβησαν και, όπως βλέπουμε, τίποτα δεν μένει κρυφό. Από τη δυτική Ευρώπη ειδικά ασκήθηκαν πιέσεις εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης για να μην τους δώσουν.

Δυστυχώς δεν τους έδωσαν. (...) Περιμέναμε κάποιου είδους αλληλεγγύη από την Ελλάδα, έστω και αν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ μας που δεν τα έχουμε λύσει. Δεν περιμέναμε μια τέτοια απόφαση από την Ελλάδα. Δεν περιμέναμε να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες εχθρούς της δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι ασκήθηκαν πιέσεις έξωθεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ