ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο προεκλογικό «σπριντ» των υποψηφίων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το τελευταίο προεκλογικό «σπριντ» των υποψηφίων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
REUTERS

Σε μερικές ώρες πέφτει η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον βασικό αντίπαλό του Μουχαρέμ Ιντζέ να επιλέγουν να κλείσουν τις καμπάνιες τους και να ανταλλάξουν για μια ακόμη φορά λεκτικά… πυρά από την Κωνσταντινούπολη.

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής, μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ως η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία. Ο νικητής των εκλογών θα αποκτήσει σαρωτικές νέες εξουσίες, καθώς τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το δημοψήφισμα του 2017.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια πολιτική φυσιογνωμία που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την «επόμενη ημέρα» της Τουρκίας και το νέο της προεδρικό σύστημα.

«Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα απογειωθεί με το σύστημα αυτό… Με αυτό το σύστημα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε πράγματα που άλλοι δεν θα μπορούν καν να φανταστούν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του στη συνοικία Εσενγιούρτ Κωνσταντινούπολης -την πρώτη από τις πέντε ομιλίες που έχει προγραμματίσει να κάνει το Σάββατο στην πόλη.

Ο 64χρονος πολιτικός υποσχέθηκε, μάλιστα, στους υποστηρικτές του πως το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν και νέα έργα υποδομών. Άλλωστε, ο Ερντογάν έχει συνδέσει την πολιτική του καριέρα με την κατασκευαστικά έργα ή μεγαλόπνοα έργα υποδομών.

Ωστόσο, τα οικονομικά δεινά με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας έχουν δώσει νέα… πνοή στην αντιπολίτευση, που εμφανίζεται ενδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα.

Ο Ιντζέ, πρώην δάσκαλος και προεδρικός υποψήφιος για την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), έχει εντυπωσιάσει τους διεθνείς αναλυτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Μάλιστα, στις μεγάλες τουρκικές πόλεις συγκεντρώνει πολύ κόσμο στις ομιλίες του…

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην προεκλογική του ομιλία στην πόλη Βρύα (Μάλτεπε) και τον άκουσαν να υπόσχεται ότι θα ακυρώσει τις συνταγματικές αλλαγές του Ερντογάν, που θα τεθούν σε ισχύ μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Ιντζέ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον Ερντογάν ότι έχει «φιμώσει» τα κρατικά ΜΜΕ, απαγορεύοντάς τους να καλύπτουν την προεκλογική εκστρατεία των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

«Υπάρχουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Μάλτεπε αυτή τη στιγμή αλλά τα κανάλια δεν μπορούν να δείξουν αυτές τις εικόνες» είπε ο Ιντζέ. Παρότι ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, εικόνες σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι πλήθος κόσμου έσπευσε να ακούσει την ομιλία του.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 51 ημερών πραγματοποίησε 107 προεκλογικές ομιλίες σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν δύο φορές στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, ο Ερντογάν θα λάβει την Κυριακή 44,5%.

Τονίζεται δε, ότι στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους ο Ερντογάν μπορεί να λάβει από 41,5% έως και 47%. Αντίστοιχα, για τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπεται ποσοστό 28,3%, με υψηλότερο ποσοστό στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους το 30,5% και το χαμηλότερο 26%.

Η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος» αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 13,5% (11,5% το χαμηλότερο, 15,5% το υψηλότερο)

Για τον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς προβλέπεται 11,5% (10,5% το πιο χαμηλό ποσοστό και 13,5% το πιο ψηλό ποσοστό).

Η δημοσκόπηση «δίνει», επίσης, ποσοστό 45,9% για την συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ ενώ για τη συμμαχία των αντιπολιτευτικών Κομμάτων CHP-Καλό Κόμμα-Κόμμα Ευδαιμονίας προβλέπει 40,4% και 13,4% για το φιλοκουρδικό κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ