ΚΟΣΜΟΣ

Σε λεπτό σχοινί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-πΓΔΜ

Σε λεπτό σχοινί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-πΓΔΜ
REUTERS/Yves Herman

«Φρένο» στις προσδοκίες της Ε.Ε. για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία βάζουν Γαλλία, Ολλανδία και Δανία, φέρνοντας στην επιφάνεια άλλη μια διαφωνία στους κόλπους της Ένωσης.

Αλβανία και πΓΔΜ ελπίζουν πως θα λάβουν ευρεία στήριξη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν στο Reuters ότι Γαλλία και Ολλανδία, με τη στήριξη της Δανίας, αντιστέκονται. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θέσουν νέες προϋποθέσεις και να ζητήσουν από τις δύο αυτές χώρες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ άνοιξε όταν Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας. Η εν λόγω συμφωνία, μάλιστα, «έσπειρε» χαμόγελα ικανοποίησης ανάμεσα στους αξιωματούχους.

Τον Απρίλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στο Ευρωκοινοβούλιο πως δεν μπορεί να στηρίξει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν προχωρήσουν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Γάλλους διπλωμάτες, η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο, άλλοι διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι στο επίκεντρο της διαφωνίας είναι οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό ζήτημα. «Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις πριν ανοίξουμε συζητήσεις γιατί έχουμε μεγάλες απαιτήσεις» αναφέρει διπλωματική πηγή από η Γαλλία.

Μάλιστα, τον Μάιο, Γαλλία και Ολλανδία απέστειλαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγγραφο που απαριθμούσε τους λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτούς, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

«Η θέση τους είναι πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Άλλοι δύο διπλωμάτες είπαν στο Reuters πως ο Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί πως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από ακροδεξιούς πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Μακρόν αισθάνεται ότι αυτό αποτελεί ένα άνοιγμα για την δεξιά, λόγω του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία. Δεν θέλουν να ανοίξουν αυτό το μέτωπο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019» είπε στο Reuters ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διαφοροποιείται το Βερολίνο

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισκέφτηκε την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Μετά την περιοδεία του, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η ελπίδα ένταξης στην Ε.Ε. εξανεμιστεί, τότε μπορεί να πυροδοτηθεί νέος κύκλος βίας στις βαλκανικές αυτές χώρες.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση -που είναι πλέον προ των πυλών- και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία προέτρεψαν την Κομισιόν να εντείνει τις συζητήσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Ωστόσο, η ένταξη των χωρών αυτών θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια. Ακόμη και στις περιπτώσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που θεωρούνται πως έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο, η ένταξη δεν θα έρθει πριν από το 2025.

Παρότι το Βερολίνο συμμερίζεται τις γαλλικές ανησυχίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει την επέκταση της Ε.Ε. για γεωπολιτικούς λόγους.

Και αυτό επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται προβληματισμένη με την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή, που αυξάνεται συνεχώς.

«Η Γαλλία πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέλκυσης των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε.» τονίζει γερμανική κυβερνητική πηγή, και συνεχίζει: «Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η έναρξη των συζητήσεων δεν είναι το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων ένταξης».

Τι λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Σε σημερινή του συνέντευξη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς όλες της χώρες της Ε.Ε. «να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα» με την πΓΔΜ και την Αλβανία αλλά εξήγησε παράλληλα ότι αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν οι χώρες αυτές σε μια διαδικασία «monitoring και screening».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ