ΚΟΣΜΟΣ

Τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο» ζητούν δικαιοσύνη

Τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο» ζητούν δικαιοσύνη
Η Ίνες Μαντρίγκαλ CNNi

Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από την ημέρα που η Ίνες Μαντρίγκαλ από την Ισπανία, η οποία πιστεύει πως ανήκει στα αποκαλούμενα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο», δόθηκε για «υιοθεσία» σε μια γυναίκα.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει κανένα ίχνος από την βιολογική της μητέρα, ούτε και κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υιοθετήθηκε με την συγκατάθεση της γυναίκας που την έφερε στη ζωή.

Υποπτεύεται πως είναι ένα από τα παιδιά που πουλήθηκαν στην μαύρη αγορά, την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο. Επρόκειτο για μία πολιτική πρακτική που ξεκίνησε μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Μωρά που ανήκαν σε οικογένειες Δημοκρατικών -των ηττημένων του ισπανικού εμφυλίου- αρπάζονταν από τους φυσικούς τους γονείς και δίνονταν για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες φίλα προσκείμενες στο καθεστώς.

Η Μαντρίγκαλ σήμερα κάνει ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη , στέλνοντας ενώπιον των Δικαστηρίων έναν 85χρονο μαιευτήρα, τον Εντουάρντο Βέλα, ο οποίο κατηγορείται ότι απήγαγε την ίδια, λίγο μετά την γέννησή της, το 1969.

Ο Βέλα βρίσκεται αντιμέτωπος με 11ετή φυλάκιση και κατηγορίες για παράνομη κράτηση ανηλίκου και παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Η γυναίκα που υιοθέτησε την Μαντρίγκαλ, η Ίνες Περέζ πέθανε πριν από δύο χρόνια. Μιλώντας στο CNNi το 2012, εξομολογήθηκε ότι ο Βέλα της χάρισε το μωρό και παραδέχτηκε ότι η υπογραφή στο πιστοποιητικό γέννησης ήταν δική του. Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έκλεψε την Μαντρίγκαλ.

«Δεν περιμένω ο Εντουάρντο Βέλα να μου πει ποια είναι η μητέρα μου, ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατο», αναφέρει η Μαντρίγκαλ στο CNNi, σημειώνοντας πως ελπίζει, η δική της υπόθεση να ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων, οι οποίες έχουν παραγραφεί.

«Ένα μωρό ως δώρο»

Η Μαντρίγκαλ υιοθετήθηκε από την Πέρεζ το 1969 και έμαθε από την θετή της μητέρα την αλήθεια, όταν έγινε 18 χρονών η οποία μάλιστα την υποστήριξε στις προσπάθειές της να αναζητήσει την βιολογική της μητέρα.

Η Πέρεζ είχε δηλώσει πως ο γιατρός της είχε δωρίσει το παιδί αφού τον βοήθησε στην φροντίδα ενός αγοριού, αρνούμενος να την πληρώσει με χρήματα. «Δεν μου δώσανε χρήματα ή έστω λουλούδια, αλλά ένα μωρό», είχε πει η ίδια.

Σύμφωνα με το CNNi, τουλάχιστον 2.000 υποθέσεις κλεμμένων παιδιών έχουν φτάσει στα χέρια των δικαστικών Αρχών της Ισπανίας, ωστόσο πιστεύεται πως τα θύματα είναι δεκάδες χιλιάδες.

Με πληροφορίες από: Doctor in Spain faces court over Franco-era 'stolen babies'

By Laura Maestro and Angela Dewan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ