ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισράηλ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ - Τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Στο Ισράηλ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ - Τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος
REUTERS

Φορώντας το παραδοσιακό εβραϊκό μαύρο καπελάκι, το κιπά, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, κατέθεσε στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης, στο μνημείο του Γιαντ Βασέμ -το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ- όπου καίει η αιώνια φλόγα και στο πάτωμα είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

"Τρομακτικό", είπε ο Ουίλιαμ επισκεπτόμενος το μουσείο του Γιαντ Βασέμ και βλέποντας τα παπούτσια που είχαν πάρει οι Ναζί από τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. "Προσπαθώ να αντιληφθώ την έκταση", σημείωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Στο Γιαντ Βασέμ ο Ουίλιαμ υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και επισήμανε ότι η προγιαγιά του, η πριγκίπισσα Αλίκη, είχε τιμηθεί από το ίδρυμα επειδή πρόσφερε καταφύγιο σε Εβραίους στο σπίτι της στην Ελλάδα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο πρίγκιπας μίλησε επίσης με δύο άνδρες, οι οποίοι επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας χάρη στη βοήθεια της Βρετανίας: Ο 86χρονος σήμερα Χένρι Φόνερ και ο 80χρονος Πολ Αλεξάντερ ήταν μεταξύ των χιλιάδων εβραιόπουλων που είχε δεχτεί η Βρετανία στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα ("Kindertransport"), τη δεκαετία του΄30.

Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οικία του, στην Ιερουσαλήμ, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί το μνημείο της χώρας για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Ο Ουίλιαμ, ο οποίος είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έγινε δεκτός στην πρωθυπουργική κατοικία από τον Νετανιάχου και την σύζυγό του Σάρα. Κανένας από τους δύο άνδρες δεν έκανε σχόλια στους δημοσιογράφους.

Ο πρίγκιπας πρόκειται αργότερα να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν προτού κατευθυνθεί στην Γιάφα και στο Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με νέους που συμμετέχουν σε πρόγραμμα νεολαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ