ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ξύλινο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου έπεσε «θύμα» ενός συντηρητή

Ισπανία: Ξύλινο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου έπεσε «θύμα» ενός συντηρητή
ArtUs Restauración Patrimonio/ CNNi

Επιχείρηση αποκατάστασης ενός αγάλματος του Αγίου  Γεωργίου στην πόλη Estella της Ισπανίας φαίνεται να πήγε στραβά προκαλώντας κατακραυγή από ειδικούς στον χώρο της τέχνης και σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αποκατάστασης του ξεθωριασμένου αγάλματος προκάλεσε την οργή ειδικών στο χώρο της τέχνης. Το άγαλμα του 16ου αιώνα απεικονίζει την σκηνή όπου ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο. Με τον χρόνο, τα χρώματα είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν, γεγονός που οδήγησε τον ιερέα της εκκλησίας να αναζητήσει τρόπο επιδιόρθωσης.

Το αποτέλεσμα προκαλεί γέλιο καθώς ο Άγιος Γεώργιος έχει πλέον ροζ πρόσωπο και μια πανοπλία με έντονα κόκκινα και γκρι χρώματα, αντίστοιχα με αυτά που έχει και το άλογό του.

Ο δήμαρχος της πόλης Koldo Leoz ήταν έξαλλος με το αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι ο ιερέας δεν συμβουλεύτηκε ούτε ενημέρωσε το συμβούλιο της πόλης, γεγονός που του επέβαλε ο νόμος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δήμαρχος Leoz, εξέφρασε την ταραχή και την αναστάτωσή του γράφοντας: «Σήμερα η Estrella προβάλλεται όχι για την συγκλονιστική της ιστορική, καλλιτεχνική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά αλλά λόγω των τραγικών πράξεων που κατέστρεψαν το άγαλμα».

Το ατυχές περιστατικό θυμίζει ένα παρόμοιο γεγονός το οποίο έλαβε χώρα το 2012 στην πόλη Borja της Ισπανίας, όταν ένας ηλικιωμένος ενορίτης επιχείρησε να αναπαλαιώσει την 120 ετών τοιχογραφία Ecce Homo που απεικόνιζε τον Ιησού Χριστό. Δυστυχώς, η απόπειρα αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς το αποτέλεσμα, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλέστηκε από πολλούς ο «Ιησούς μαϊμού». Τουλάχιστον, η προσοχή που έλαβε το έργο στο διαδίκτυο φαίνεται να συνέβαλε σε συγκλονιστική αύξηση του τουρισμού στην εν λόγω περιοχή.

11657219

EPA/CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS

«Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του πάστορα καθώς και του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για την βεβήλωση αυτού του έργου τέχνης μέσω λανθασμένων τεχνικών,» είπε ο Leoz, «αλλά η αμέλεια και των δύο είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να συγχωρεθεί λόγω των καλών τους προθέσεων».

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμα ότι έχει καλέσει ειδικούς προκειμένου να εκτιμηθεί το κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί η αποκατάσταση και να διασωθεί το άγαλμα.

'Navarre's Ecce Homo': Another church in Spain falls victim to a well-intentioned restorer by Gianluca Mezzofiore, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ