ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακά «σύννεφα» στην ατμόσφαιρα του Δία κατέγραψε η NASA

Εντυπωσιακά «σύννεφα» στην ατμόσφαιρα του Δία κατέγραψε η NASA
NASA

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί που θυμίζουν σύννεφα αποτυπώθηκαν από την κάμερα του διαστημόπλοιου Τζούνο, της NASA, στον πλανήτη Δία.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, τα «νέφη» που δημιουργήθηκαν στην ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος πιθανόν οφείλονται σε ενώσεις της αμμωνίας ή του νερού με κάποιο, άγνωστο για την ώρα χημικό στοιχείο.

pia22424

Πηγή: NASA

Σημειώνεται πως το Τζούνο είναι μια μη επανδρωμένη αποστολή της NASA, στα πλαίσια του προγράμματος "New Frontiers" (Νέα Σύνορα), για την εξερεύνηση του Δία.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016.

Έκτοτε, βρίσκεται σε πολική τροχιά για να μελετήσει την σύνθεση, το βαρυτικό πεδίο, το μαγνητικό πεδίο, και την πολική μαγνητόσφαιρα του πλανήτη.

Το Τζούνο αναζητά ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε ο Δίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων κατά πόσον έχει βραχώδη πυρήνα, τα όποια υδάτινα στοιχεία στην ατμόσφαιρα, την κατανομή της μάζας, καθώς και τους ισχυρούς ανέμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ