ΚΟΣΜΟΣ

Στο λιμάνι της Μάλτας θα δέσει το βράδυ το Lifeline με τους 233 μετανάστες

Στο λιμάνι της Μάλτας θα δέσει το βράδυ το Lifeline με τους 233 μετανάστες
Hermine Poschmann/Misson-Lifeline/Handout via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ ανακοίνωσε ότι το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline, που μεταφέρει 233 μετανάστες, έχει την άδεια να ελλιμενιστεί στο νησί, όπου αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης.

«Πιστεύω πως το πλοίο θα φθάσει απόψε στις ακτές μας», δήλωσε ο Μούσκατ σε συνέντευξη Τύπου, βάζοντας με την απόφασή του αυτή ένα τέλος στην οδύσσεια σχεδόν μιας εβδομάδας των μεταναστών που περισυνελέγησαν από το πλοίο της ΜΚΟ.

Οι μετανάστες θα μοιραστούν σε έξι χώρες, «μερικές δεκάδες άτομα ανά χώρα» υποδοχής, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ρώμη, αφού επισκέφθηκε τον Πάπα.

Ο Μακρόν είχε επίσης μια διακριτική συνάντηση με τον Κόντε με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας του οποίου έχουν οξυνθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ο Κόντε επίσης επεσήμανε ότι το Lifeline «θα υποβληθεί σε έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η εθνικότητά του και ότι το πλήρωμά του σεβάστηκε τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

«Δεύτερη φορά. Μετά το Aquarius που εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του πλοίου της ΜΚΟ Lifeline να πάει στην Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή», είχε γράψει στο Twitter ο Σαλβίνι.

Ο Μακρόν ενστερνίστηκε την Τρίτη κάποιες από τις επικρίσεις της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και κατήγγειλε ότι η γερμανική οργάνωση Lifeline ότι «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας (τις εντολές) της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».

«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε επ’ αόριστον αυτήν την κατάσταση, καθώς στο όνομα του ανθρωπισμού αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος. Στο τέλος θα εξυπηρετούμε τους διακινητές μειώνοντας το κόστος των κινδύνων του διάπλου» σημείωσε ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ