ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ενίσχυση των εξουσιών του ΟΑΧΟ

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ενίσχυση των εξουσιών του ΟΑΧΟ
REUTERS/Yves Herman

Η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει» την ενίσχυση των εξουσιών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος πλέον θα έχει δικαίωμα να προσδιορίζει ποιος έκανε χρήση αυτών των όπλων, κυρίως στη Συρία, δήλωσε Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος διερωτήθηκε για το μέλλον του οργανισμού.

«Φυσικά, δεν αναγνωρίζουμε ως νόμιμες τις δραστηριότητες αυτού του αυτοαποκαλούμενου μηχανισμού διαιτησίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας κεκλεισμένων των θυρών στη Χάγη, την έδρα του ΟΑΧΟ, 82 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Βρετανία με τη στήριξη της Γαλλίας και των ΗΠΑ και 24 κατά.

«Ο ΟΑΧΟ πλέον έχει μια επιπλέον κρίσιμη εξουσία, όχι μόνο να ελέγχει τη χρήση των χημικών όπλων, αλλά και να προσδιορίζει την οργάνωση ή το κράτος» που ευθύνονται για αυτή, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ήταν ιδιαιτέρως εχθρική σε αυτή την εξέλιξη, όπως και η σύμμαχός της, η Ρωσία, που επεμβαίνει στρατιωτικά υπέρ του κυβερνητικού στρατού από το 2015.

Αυτή η απόφαση «επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στη σύμβαση και τον ΟΑΧΟ», κατήγγειλε ο Ριαμπκόφ, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

«Οι προοπτικές και το μέλλον της σύμβασης αυτής καθίστανται απρόβλεπτα», σχολίασε.

Μετά την ψηφοφορία ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη Αλεξάντρ Σουλγκίν συνέκρινε τον ΟΑΧΟ με τον Τιτανικό «που βυθίζεται». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η χώρα του να αποχωρήσει από τον οργανισμό, ο Σουλγκίν απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ