ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Αλίκη: Ποια ήταν η προγιαγιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ που έχει ταφεί στην Ιερουσαλήμ

Πριγκίπισσα Αλίκη: Ποια ήταν η προγιαγιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ που έχει ταφεί στην Ιερουσαλήμ
Facebook

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφτηκε τον τάφο της προγιαγιάς του, της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ, που βρίσκεται σε μία κρύπτη στην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής, στο Όρος των Ελαιών, έξω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν κωφή εκ γενετής, εξού και το προσωνύμιό της «η κωφή πριγκίπισσα».

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πριγκίπισσα Αλίκη, σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος πήρε ένα επικίνδυνο ρίσκο όταν έκρυψε μια οικογένεια Εβραίων στο σπίτι της στην Αθήνα. Τα μέλη της οικογένειας ήταν η χήρα Rachel Cohen με τα δύο της παιδιά, Michel και Tilde. Η πριγκίπισσα κράτησε την ταυτότητα των τριών Cohen κρυφή ακόμα και από το προσωπικό που εργαζόταν στο παλάτι.

Όταν η Γκεστάπο άρχισε να υποψιάζεται ότι η πριγκίπισσα παρείχε άσυλο σε μια εβραϊκή οικογένεια, εκείνη επικαλέστηκε τα προβλήματα ακοής της προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει τις ερωτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους. Χάρη όμως στη γενναία πράξη της πριγκίπισσας, η οικογένεια Cohen κατάφερε να επιβιώσει.

Η πριγκίπισσα, η οποία αργότερα στη ζωή της έγινε καλόγρια, τιμήθηκε το 1993 από το μουσείο Γιαντ Βασσέμ. Το 1994 ο γιος της πρίγκιπας Φίλιππος φύτεψε ένα δέντρο στο Γιαντ Βασσέμ στη μνήμη της.

Η πριγκίπισσα Αλίκη πέθανε το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής στα Ιεροσόλυμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ