ΚΟΣΜΟΣ

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας
CNNi

Μπορεί στην ιστορική Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουνοι δύο ηγέτες να δεσμεύτηκαν στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, όμως νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από δορυφόρο δείχνουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες δείχνουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις υποδομές στο Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο για τα πυρηνικά στο Yongbyon στη Βόρεια Κορέα. Το συγκεκριμένο κέντρο παρήγαγε πυρηνικό οπλικό υλικό, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε από την ομάδα παρακολούθησης 38 North.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 21 Ιουνίου και σε αυτές φαίνονται οι μετατροπές που έχουν γίνει στον αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου και η κατασκευή αρκετών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ήδη πριν από την ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την αναφορά της 38 North, «η συνέχιση των εργασιών στις εγκαταστάσεις της Yongbyon, δεν πρέπει να συνδέεται με την υπόσχεση της Βόρειας Κορέας για αποπυρηνικοποίηση».

Ωστόσο, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Πιονγκγιάνγκ εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, έπειτα από τη Σύνοδο Τραμπ-Κιμ.

«Το ότι δεν υπάρχει αλλαγή, είναι στην πραγματικότητα αρκετά σημαντικό. Αυτή παραμένει μια ενεργή εγκατάσταση παραγωγής πλουτωνίου στη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον Jeffrey Lewis, καθηγητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Οι εικόνες είναι σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη διακήρυξη του Τραμπ, ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν συνιστά πλέον πυρηνική απειλή, παρότι η συνάντηση δεν παρείχε σαφείς αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να συνιστά απειλή ως προς τα πυρηνικά της, υποστηρίζοντας, ωστόσο και τη διακήρυξη του Τραμπ.

«Αυτό στο οποίο στόχευε ήταν να μειώσει την απειλή», είπε ο Πομπέο και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Μειώσαμε τον κίνδυνο και το επίπεδο έντασης».

«Η υπόσχεση της Συνόδου είναι σημαντική, αλλά δεν υπήρξε μια γραπτή συμφωνία στην οποία να καθορίζεται τι πρέπει να κάνουν οι Βορειοκορεάτες. Επομένως δεν μου προκαλεί έκπληξη που συνεχίζουν να λειτουργούν τοις εγκαταστάσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της 38 North, Joel Wit.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Κορέα διατηρεί και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου παράγουν μεγάλο όγκο των πυρηνικών τους όπλων και πυραύλων. Ενώ αυτές οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις ομάδες παρακολούθησης, εκτιμάται ότι παραμένουν λειτουργικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ