Η Πολωνία ζητά αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των ναζί
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας ζήτησε για ακόμη μια φορά από τη Γερμανία να καταβάλει στη χώρα του αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι ένα πολωνο-γερμανικό ζήτημα. Εννοώ ότι η Γερμανία ήταν αυτή που εισέβαλε στην Πολωνία δολοφονώντας εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας υλικά αγαθά και πρέπει να αποζημιωθούμε για αυτό», επεσήμανε ο Κατσίνσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο επικεφαλής του συντηρητικού PiS πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της Πολωνίας με τις ΗΠΑ υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας του νόμου που προέβλεπε ποινές φυλάκισης για όσους χρησιμοποιούν φράσεις που υπονοούν ότι η χώρα φέρει ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον των Εβραίων.
Ωστόσο, σημειώνεται, πως η Βαρσοβία τροποποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον νόμο.
Περίπου 3 εκατομμύρια Εβραίοι που ζούσαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πολωνία φονεύθηκαν από τους ναζί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στους μισούς Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη έφταναν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί που λειτουργούσαν στην κατεχόμενη Πολωνία, μεταξύ των οποίων το Άουσβιτς, το Τρεμπλίνκα, το Μπελζέκ και το Σομπιμπόρ.
Πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στις χρεώσεις ρεύματος - Τι προβλέπει η απόφαση της ΡΑΑΕΥ
02:00
Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις - Αναλυτικός οδηγός για τους καταναλωτές
01:00
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου- Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο
00:30
Η Βρετανία θα αναπτύξει νέο βαλλιστικό πύραυλο για την άμυνα της Ουκρανίας
23:59