ΚΟΣΜΟΣ

Νέες πιέσεις Ερντογάν στις ΗΠΑ: Έστειλε στοιχεία που «καίνε» τον Γκιουλέν

Νέες πιέσεις Ερντογάν στις ΗΠΑ: Έστειλε στοιχεία που «καίνε» τον Γκιουλέν
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί νέες πιέσεις στις ΗΠΑ, με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης να στέλνει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Τα νέα στοιχεία, για τις εντολές και τις οδηγίες που έδινε ο Γκιουλέν για το πραξικόπημα, εντοπίστηκαν στα κινητά των Χακάν Τσιτσέκ και Κεμάλ Μπατμάζ. Πρόκειται για τους δύο «πολιτικούς ιμάμηδες» -όπως χαρακτηρίζονται από τις τουρκικές Αρχές- οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονταν στη βάση «Ακιντζί», που χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Γκιουλέν αποδεικνύεται ότι ήταν ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και είχε στενές σχέσεις με τους προαναφερθέντες, με τους οποίους συνομιλούσε χρησιμοποιώντας κωδικές ονομασίες.

Όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, ο Τσιτσέκ είχε απευθείας επικοινωνία με τον Γκιουλέν, μέσα από διάφορες ειδικές εφαρμογές για κινητά και με την κωδική ονομασία «Φαρμακοποιός Αμπντί». Οι έρευνες οδήγησαν στην πραγματική ταυτότητα του μέλους της οργάνωσης με αυτήν την κωδική ονομασία. Ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι Αρχές βρήκαν επίσης πως ο Τσιτσέκ επικοινωνούσε και με ένα άλλο άτομο στην Πενσυλβάνια, το οποίο ζούσε με τον Γκιουλέν. Η επαφή ήταν αποθηκευμένη στο κινητό του με την κωδική ονομασία “Hkn Ada Avukat”. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω εφαρμογών στο ίντερνετ, ώστε να μην εντοπιστούν από τις Αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ