ΚΟΣΜΟΣ

«Άναψαν τα αίματα» στην Αυστραλία για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

«Άναψαν τα αίματα» στην Αυστραλία για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας
REUTERS/Jill Gralow

Επεισοδιακά εξελίσσεται το σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, καθώς η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Η απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας, όπως αναφέρει το BBC, εντάσσεται στο σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο. Οι λιανέμποροι σε έξι αυστραλιανές πολιτείες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν θα συμμορφώνονται.

Περισσότερες από 60 χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα και χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμά ότι έως και πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η αυστραλιανή αλυσίδα καταστημάτων Woolworths εισήγαγε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας από τις 20 Ιουνίου, ενόψει της σημερινής λήξης της προθεσμίας, και προσφέρει επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες έναντι 15 σεντς.

Αλλά η οργή των πελατών υποχρέωσε την επιχείρηση να αλλάξει την πολιτική της και να προσφέρει δωρεάν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες από τις 8 Ιουλίου.

Η οργή για το γεγονός όμως δεν κοπάζει. Το σαββατοκύριακο ήταν αρκετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν σε διάφορα καταστήματα. Χαρακτηριστικά, ένας πελάτης φέρεται ότι έπιασε από τον λαιμό έναν υπάλληλο, ενώ ένας άλλος αποκάλεσε υπάλληλο καταστήματος «απόβρασμα της κοινωνίας και κλέφτη».

Το συνδικάτο των εμπορουπαλλήλων κάλεσε τους πελάτες να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους με σεβασμό. Σε έρευνά του διαπιστώθηκε ότι, από τους 132 ερωτηθέντες υπαλλήλους, οι 57 είχαν αντιμετωπίσει βίαιη αντίδραση από πελάτες λόγω της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που κάνει έκκληση για οριστική κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ