ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Νεκροί δέκα στρατιώτες από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νίγηρας: Νεκροί δέκα στρατιώτες από επίθεση της Μπόκο Χαράμ
REUTERS/Afolabi Sotunde

Δέκα στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται εξαιτίας επίθεσης που αποδόθηκε από τις Αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής (1/7) το υπουργείο Άμυνας του Νίγηρα.

«Έχουμε έναν προσωρινό απολογισμό δέκα νεκρών, τεσσάρων αγνοουμένων και τριών τραυματιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Άμπντουλ Αζίζ Τουρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η επίθεση, που διαπράχθηκε «από την Μπόκο Χαράμ» στοχοθέτησε «θέσεις του στρατού» του Νίγηρα στο Μπλα Μπριν, ένα χωριό όχι μακριά από τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η πιο πρόσφατη επίθεση που αποδόθηκε στην Μπόκο Χαράμ στο έδαφος του Νίγηρα διαπράχθηκε στις αρχές Ιουνίου. Τρεις καμικάζι πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης Ντίφα, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Η επαρχία Ντίφα έχει μετατραπεί από τον Φεβρουάριο του 2015 σε θέατρο πολλών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ, οργάνωσης που έχει ορμητήριο το βορειοανατολικό τμήμα της γειτονικής Νιγηρίας.

Στα τέλη Απριλίου, η Νιαμέι ανακοίνωσε την έναρξη μιας κοινής, ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικής επιχείρησης στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ--τη μοιράζονται ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Καμερούν και η Νιγηρία--για να απαλλαγεί η περιοχή από «υπολείμματα» της Μπόκο Χαράμ. Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να εγκατασταθούν «συστήματα ασφαλείας» και να διευκολυνθεί η επιστροφή στις εστίες τους των χιλιάδων ανθρώπων που τις εγκατέλειψαν από το 2015 στα νησιά της λίμνης Τσαντ, είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα, ο Κάλα Μουτάρι, προσθέτοντας πως παρότι «εντελώς εξασθενημένη», η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να εγείρει «μια αληθινή απειλή».

Πέραν των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι αρχές του Νίγηρα ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν σποραδικές, αλλά επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ισλαμιστικών οργανώσεων του Σαχέλ στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ